Hof ten Dijke omgevormd tot ontmoetingsplek in de natuur

Algemeen Lebbeke

Er zijn werken aan de gang voor het project Hof ten Dijke. De poel wordt er weer uitgegraven, met de bedoeling een nieuwe ontmoetingsplaats in de natuur te creëren. De gemeente Lebbeke werd daarvoor samen met het Regionaal Landschap Schelde Durme.

“Hof ten Dijke in Lebbeke was een laatmiddeleeuwse omwalde hoeve die in 1365 wordt genoemd in historische bronnen. In 1763 bleek de boerderij gesloopt. De omwalling bestond toen wel nog, maar de gracht werd in de negentiende eeuw gedeeltelijk gedempt. Omdat de hoeve al in de achttiende eeuw verdween, is er relatief weinig over bekend. Daarom werd er voor de start van de herinrichtingswerken archeologisch onderzoek uitgevoerd op de site in samenwerking met IOED Schelde-Durme. Ook een deel van de walgracht die de hoeve vroeger omringde werd blootgelegd. Die was veel breder dan gedacht. Daarnaast werden er resten van middeleeuws aardewerk en baksteen gevonden”, klinkt het bij Regionaal Landschap Schelde Durme.

Het is de bedoeling om van het Hof ten Dijke in de toekomst een rust- en ontmoetingsplaats voor wandelaars en buurtbewoners te maken. “De hele site krijgt een opwaardering. De gedempte poel, een restant van de oorspronkelijke omwalling, werd uitgegraven en verruimd. De aarde die os uitgegraven om de poelen aan te leggen werd gerecycleerd tot een verhoogd pad. Zo creëren we een dijkgevoel en komt er wandelweg bij in het verlengde van het aanpalende natuurgebied Heistergem.”

Op de site komt ook een kunstwerk van Will Beckers. De gemeente Lebbeke heeft weinig openbaar groen, de opwaardering van Hof ten Dijke is dus welkom. “De wachtbekkens vormen de groene longen van onze gemeente die uiterst geschikt zijn om te wandelen, joggen of een frisse neus te halen. De site Hof ten Dijke bevindt zich in het wachtbekken en kan zich dan ook ontwikkelen tot de ideale stopplaats voor de wandelaars en bezoekers van het wachtbekken”, volgens het gemeentebestuur. “Daarnaast bevindt de site zich ook niet ver van de omliggende straten zodat ze een ontmoetingsplaats voor de buurt kan vormen, middenin de natuur. Een groot bord met de afbeelding van de fundamenten van omwalde hoeve en de geschiedenis van de site wordt de blikvanger aan het begin van het terrein en prikkelt zo voorbijgangers om de ontmoetingsplaats te ontdekken.”

 

Foto’s (c) Regionaal Landschap Schelde Durme.