Eerste bomen in geboortebos geplant

Algemeen Berlare

Berlare heeft een geboortebos. Het is te vinden in de Kloosterlandstraat, waar heel vroeger SK Overmere voetbalde. De komende jaren is er plek om geboortebomen te planten. Voor 2020 werden er ongeveer 25 perelaars in de grond gestopt.

Het geboortebos is een samenwerking tussen de diensten Huis van het Kind, openbare werken en vergunningen. De gezinnen met een kindje geboren tussen januari 2020 tot en met augustus 2020 werden uitgenodigd. “25 Bomen worden aangeplant, voornamelijk perenbomen, enkele kastanjebomen en walnootbomen, door onze gemeentearbeiders”, zegt schepen van Sociale Zaken Gunther Cooreman (Open VLD). “Ongeveer 40 van de 75 aangeschreven ouders reageerden op de oproep van het Huis van het Kind naar de interesse voor een geboorteboompje. De anderen kunnen hun gekozen boom ophalen in het gemeentelijk magazijn om zelf te planten in eigen tuin.”

Met de aanplant van het geboortebos wil het gemeentebestuur blijven investeren in een groene leefomgeving. “En een mooier milieu voor al onze inwoners , ook de jongste generatie. De symboliek van nieuw leven en het geven van groeikansen aan iedereen wordt benadrukt. De bomen groeien als het ware mee met de kinderen. Het gaat ook om eetbare bomen zodat het geboortebos zal evolueren naar een voedselbos”, gaat de schepen verder. “De bomen fungeren in eerste fase als een soort groenscherm tussen de woningen en de nabijgelegen economische activiteit.”

Het geboortebos past ook binnen het bomencharter dat de gemeente ondertekende. Berlare zal voor 2025 minimaal 500 nieuwe bomen aanplanten. “Het terrein is voldoende groot om de volgende jaren verder nieuwe boompjes gezien er plaats is voor enkele honderden exemplaren”, alsnog Cooreman.

Volgend jaar

Normaal was er een groot evenement gepland waarbij alle kersverse gezinnen uitgenodigd werden om hun boom te planten. “We wilden daaraan ook een ontbijtmoment koppelen”, volgens Evelien Van Doorsselaere, coördinator Huis van het Kind Berlare. “Bedoeling was ook om verschillende partners van Huis van het Kind uit te nodigen (zoals de gezinsbonden, Kind & Gezin, bibliotheek, …) zodat de jonge ouders konden kennismaken met het aanbod voor gezinnen in eigen gemeente. Helaas kond dit niet doorgaan dit jaar. Maar bedoeling is om deze ouders volgend jaar alsnog uit te nodigen. Dan krijgen ook de gezinnen met een kindje geboren tussen september 2020 tot september 2021 de kans om een boompje te planten.”