Chiro Sonneveld zoekt extra fondsen om nieuwbouw te bekostigen

Algemeen Lebbeke

Bij Chiro Sonneveld hebben ze een crowdfunding opgezet om de bijkomende kosten aan de nieuwbouw op hun terrein te dekken. Door de coronacrisis heeft de jeugdbeweging veel normale inkomsten niet kunnen ophalen.

“25 Jaar geleden hebben de eerste grote veranderingen plaatsgevonden op ons Chiroterrein en vonden we onze thuis in een nieuwe containerconstructie”, doet Patrick Lelie het verhaal. “Hierin hebben heel wat generaties gespeeld, gelachen, feestjes gehouden en herinneringen gemaakt. Jammer genoeg zijn die nu zodanig versleten dat we geen 100 procent veiligheid meer kunnen garanderen. We moesten dus op zoek naar iets anders, conform de huidige normen.” Een nieuwbouw drong zich op. Verschillende mogelijkheden werden op tafel gelegd, onderzocht en bestudeerd. “De knoop werd doorgehakt, werkgroepen werden samengesteld, plannen werden gesmeed. Ons budget werd berekend, herberekend, nog eens nagekeken en met de nodige voorzichtigheid van enige reserve voorzien. Het was, en is nog steeds, mooi om te zien hoeveel mensen mee willen werken aan deze Chirodroom, onze Chirodroom. Er is al een hele weg afgelegd om te komen tot het huidige gebouw, waar we ontzettend trots op zijn.”

Onderweg bleken er echter enkele valkuilen en tegenslagen. “Zoals de regelgeving in verband met een EPB-norm, opgelegd door de overheid, omdat ons gebouw aanzien wordt als een openbaar gebouw”, volgens Patrick Lelie. “Met enkel een degelijke isolatie en ramen met dubbel glas voldoen we niet. We moeten ook een zware afzuiginstallatie hebben en een groot aantal zonnepanelen of andere maatregelen nemen om ons energieverbruik te beperken. Ook voor de brandverzekering moeten we op onze metalen constructie speciale brandwerende verf aanbrengen, die niet zomaar overal te vinden is. Dergelijke investeringen kosten dus aardig wat centen en onze reserves werden uitgedaagd. Desalniettemin zorgde onze creativiteit voor nieuwe acties en campagnes om ons financieel terug vooruit te duwen.”

“Met enkel een degelijke isolatie en ramen met dubbel glas voldoen we niet aan de EPB-normen”

Daar bovenop kwam ook nog de coronacrisis. “Vele plannen en organisaties vielen in het water en zekere inkomsten kwamen niet meer binnen, waardoor we ons allemaal de vraag stelden: En nu? De toekomst ziet er momenteel een pak minder rooskleurig uit”, alsnog Patrick Lelie.  “We hebben een zware lening die moet afbetaald worden, nog gelden die moeten verzameld worden en omwille van corona liggen alle vormen van inkomsten zo goed als stil. Het hoeft geen betoog dat dit bij velen onder ons voor slapeloze nachten zorgt. Wij willen echter niet bij de pakken blijven zitten en besloten om een sponsorcampagne te starten om bedrijven en particulieren om extra steun te vragen. Dit zal in deze tijden echter niet gemakkelijk zijn.  Daarom hebben wij eveneens een crowdfunding zelf opgezet. Om het gebouw af te werken hebben wij nog 50.000 euro nodig, of 10.000 mensen die 5 euro geven.”

Meer info op de website van Chiro Sonneveld.

Foto’s (c) Chiro Sonneveld.