Karel Peeters maakt al halve eeuw chocolade met Chantelly

Baasrode Varia
De opmars van Chantelly werd in 1996 gebroken. Door een allesvernielende brand. “Het atelier brandde volledig af, door een kortsluiting in de airco op de plek waar de pralines afkoelden”, doet Karel het verhaal. “We waren allemaal nog aan het werk en moesten alles laten vallen. Voor onze ogen zagen we de ravage. Maar zes weken later was alles weer opgebouwd, dankzij Marc Verwilgen en Norbert De Batselier. We zijn niet bij de pakken blijven zitten, want Harrods moest bevoorraad worden. We zijn er hard ingevlogen en hebben getoond dat een tegenslag ons niet kon kelderen.” Jammer genoeg volgde er tijdens corona een tweede. “We zijn acht maanden gesloten geweest omdat Harrods dicht was. Maar ondertussen zijn we weer volop aan de slag. Het leven zit vol toevalligheden en die draaiden voor mij vaak goed uit.”

En de passie van Karel Peeters gaat verder dan alleen maar die voor chocolade. Hij heeft er ook eentje voor erfgoed. Recht tegenover zijn fabriek staat het Hof van Peene. “Dat was een oud en vervallen gebouw dat stuk voor stuk de geschiedenis van Baasrode blootlegde”, klinkt het. “Het werd gekocht in 2009 en gerestaureerd in 2011.” Ondertussen is er een museum in ondergebracht en men kan er een Tuymelaere drinken, een bier gebrouwen volgens een oud recept. De oudste dochter van Karel, Chantal heeft er haar eigen koffiebranderij Basero.

In Chantelly werkt Karel samen met zijn echtgenote Christiane (68) en dochters Chantal (48) en Kelly (37) in de zaak. In de fabriek werken ook nog eens twaalf arbeiders. De winkel van Chantelly in de Sint-Ursmarusstraat is ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag ook meer open tijdens de feestdagen. Iedereen die langskomt krijgt een geschenk, Karel zelf kreeg er eentje van zijn gezinsleden. “Er werd een filmpje gemaakt met foto’s, van reizen die we hebben gedaan. We hebben ook mensen die onze producten doorverkopen in andere delen van de wereld en zij maakten wensen over in filmpjes. Dat raakte mij”, zegt de chocolatier nog. “Al die mensen van Harrods die vertelden over onze samenwerking. Maar vooral één van de grote bazen van Callebaut die zijn gelukwensen overmaakte, dat apprecieerde ik enorm. De opvolging binnen Chantelly is met Kelly en Chantal verzekerd, maar ik ben nog lang niet van plan om ermee te stoppen.”

Meer info: www.chantellychocolateshop.be

 

Foto’s (c) familie Peeters.