Gratis inzameling afgedankte matrassen op recyclageparken

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Wichelen

Vanaf januari 2021 aanvaarden de recyclageparken van afvalintercommunale Verko gratis afgedankte matrassen. Het is de producent zelf die voortaan betaalt voor de inzameling en verwerking van de matrassen.

Wie volgend jaar een afgedankte matras naar het recyclagepark brengt, hoeft daar niet meer voor te betalen. Dat is een concreet gevolg van de producentenverantwoordelijkheid voor matrassen. Fabrikanten van matrassen financieren voortaan de inzameling en verwerking van hun afgedankte producten. Dit principe geldt trouwens al langer voor wie elektrische en elektronische apparaten op de markt brengt. Matrassen worden regelmatig in de natuur gedumpt als sluikstort. De bedoeling is dat dat met deze nieuwe mogelijkheid stopt.