Oud mortuarium aan ziekenhuis in Hospitaalstraat verdwijnt

Algemeen Hamme

Aan het ziekenhuis in de Hospitaalstraat zijn volop werken bezig. Het oude mortuarium dat nog op de site staat wordt dan toch afgebroken.

Naast het gebouw van het Fabiolaziekenhuis worden assistentiewoningen opgetrokken. Er is ook plek voor een kinderdagverblijf. Het OCMW-bestuur besliste enkele jaren om ook het dodenhuisje, het vroegere mortuarium van het hospitaal te laten staan en het te renoveren. Dat staat op de lijst van Bouwkundig Erfgoed sinds 2009 en dateert van 1874.

“Het vroegere dodenhuisje is een klein georiënteerd gebouwtje ingeplant in de westhoek op de parking voor de kliniek, grenzend aan een voortuintje. Het werd opgericht bij de stichting van de materniteit, naar plannen van architect Henri Joos (Hamme) van 1938 of naar ontwerp van architect Emiel Van Couwenberghe van 1949. Sinds 1973 wordt het gebruikt als berging omdat het mortuarium niet meer voldeed aan de wettelijke voorschriften”, staat er te lezen op de website van de Vlaamse overheid.

Het schepencollege debatteerde over het al dan niet renoveren van het dodenhuisje maar hakte uiteindelijk de knoop door om het te slopen. Al zal het niet niet volledig verdwijnen. Het plan is om een stuk van het mortuarium herop te bouwen in een open constructie, met behoud van de tafel waarop de autopsies werden uitgevoerd.