Drones met intelligente sensoren brengen enkel publiek domein in beeld

Algemeen Berlare

De inzet van onder andere drones om illegale feestvierders op te sporen zet de verhouding tussen privacy en openbare veiligheid zwaar onder druk en doet de gemoederen sterk verhitten. Privacy-specialisten, professoren en de politiek gaven hun mening in de verschillende media. Berlare heeft met IOOS ook een specialist. “Door intelligente drones in te zetten is de discussie zelfs te vermijden”, maakt Stefaan Joos duidelijk.

“Als de bestuurder van de drone ter plaatse bepaalt welke beelden genomen worden, dan is de grens tussen publiek en privé is snel overschreden. Er is geen controle over wat er nadien precies met de beelden gebeurt”, volgens Stefaan Joos van IOOS. “Wij zetten hiervoor een automatische en intelligente drone in. Deze drone wordt automatisch aangestuurd waardoor die niet afhankelijk is van zijn bestuurder. Bovendien bepaalt intelligentie op basis van geografische coördinaten waar en wanneer deze drone mag vliegen en welke beelden worden geregistreerd. De coördinaten bakenen publiek en privéterrein af. Enkel openbare terreinen worden gescand en de privé wordt onbruikbaar in beeld gebracht. Privé-eigendommen worden dus niet eens gecapteerd en zo wordt al aan de bron de privacy gerespecteerd. Intelligentie en dynamische filtering zorgen ervoor dat 100 procent voldaan wordt aan alle strikte privacywetgeving.”

“Op basis van geografische coördinaten wordt bepaald waar en wanneer de drone mag vliegen en welke beelden worden geregistreerd”

Intelligente sensoren zorgen dus voor slimme dronebeelden. “Die kunnen door de bevoegde diensten live ingezet worden bijvoorbeeld op de dashboardcomputer in politiewagens indien dit noodzakelijk is tijdens hun opdracht. Hittedetectie zorgt dan voor het tellen van het aantal personen op een openbaar domein. Deze data worden live gecapteerd en opgeslagen door cloud services. Slimme software op basis van artificiële intelligentie, zet deze data om in ‘knowhow’ die toegevoegde waarde oplevert”, gaat Stefaan Joos verder. “Stel dat er onverwacht door het goede weer een massa bezoekers een publiek domein betreedt, dan weet je als overheid meteen welke middelen je gericht kan inzetten om de orde te handhaven. Uiteraard is deze oplossing ook inzetbaar waar privacy geen issue is. Denk aan automatische inspectie van zonnepanelen op grote zonnepanelenvelden of de inzetbaarheid bij rampscenario’s.”

Bij IOOS vinden ze dat de drone imagoschade heeft opgelopen door de hele discussie. “Door de commotie over drones en privacy is de drone als handig instrument meteen in een hoekje geduwd. Wie met een drone vliegt, moet zich aan de wetgeving houden. De drone is een hulpmiddel voor ons, als samenleving, net zoals dat artificiële intelligentie ondersteuning geeft aan ons, als samenleving”, besluit Joos.

 

Foto (c) IOOS.