Brandweerwagens vertrekken de komende twee jaar op site Hollandse kazerne

Algemeen Dendermonde

De brandweer van Dendermonde maakte er een spectaculaire verhuis van, van de Oude Vest naar de Hollandse kazerne. In colonne reden de twintig voertuigen van de ene naar de andere plaats.

Meer dan een half uur hadden de pompiers niet nodig om hun wagens te stallen op de site van de Hollandse kazerne op de Noordlaan. “We hebben wat tijd in de voorbereiding gestoken. Zo werden alle apparatuur en de bureaus al eerder verhuisd, de wagens vormden het laatste onderdeel”, zegt Frank Van Droogenbroeck van de Dendermondse brandweer. “De komende twee jaar zijn we te vinden op de site van de Hollandse kazerne. Van daaruit gaan we de Dendermondenaars hulp bieden en in de omliggende gemeenten andere korpsen bijstaan.”

“De mannen zullen de komende twee jaar goed zitten. Om dan weer te verhuizen naar een nog betere plek”

De stad gaat een nieuwe brandweerkazerne bouwen waar de huidige staat. Maar om een ideale plek te vinden voor de tijdelijke verhuizing is even gezocht. Er werden een aantal randvoorwaarden vastgelegd. “Zoals de ligging binnen een straal van een kilometer van de huidige kazerne, plaats om het wagenpark in een verwarmde ruimte onder te brengen, plaats voor sanitair, kantoorruimte, kleedkamers en een werkplaats”, verduidelijkt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Verschillende locaties werden onderzocht, waarna de site Hollandse kazerne als meest gunstige site weerhouden werd.”

De vrijwilligers van de brandweer voerden er tijdens de zomer verbouwingswerken uit, plaatsten er een grote tent voor de wagens. En er werden ook containers geplaatst, waar de administratieve diensten hun bureaus kunnen zetten. Burgemeester Buyse kwam kijken of de verhuizing goed verliep. “Normaal zouden we die bestendigen met een pint, maar dat kan nu natuurlijk niet”, zegt hij. “Ik ben bijzonder trots op ons korps. Ik vond het binnenrijden van al die wagens op de Hollandse kazerne enorm indrukwekkend. Een brandweerpost verhuizen doe je niet op één, twee, drie. De mannen zullen de komende twee jaar goed zitten. Om dan weer te verhuizen naar een nog betere plek.”