Milieudienst gaat na of Hamme kan meestappen in Bomencharter

Algemeen Hamme

De gemeente Hamme onderzoekt of ze kan meestappen in het Bomencharter. Al heel wat steden en gemeenten ondertekenden het en legden zichzelf een streefdoel qua aantal bijkomende bomen op tegen 2024.

Mustafa Tokgoz (Groen): “Via het bomencharter engageren steden en gemeenten zich om bijkomende bomen te zetten op het grondgebied. Op die manier staat het charter symbool voor de collectieve strijd die we voeren tegen de klimaatopwarming. Momenteel zijn er 144 steden of gemeenten die het ondertekend hebben. We zouden graag hebben dat het gemeentebestuur van Hamme dat ook doet en een streefdoel voorstelt.”

“De milieudienst beloofde ons een plan van aanpak op te stellen”

Schepen Lotte Peeters (N-VA) van Milieu heeft de diensten aan het werk gezet. “We zijn uitgenodigd voor een boscongres en minister Demir wees ons toen op dat charter. Mijn collega Jan De Graef en ik namen daarom contact op met onze milieudienst met de vraag of we de voorwaarden voor dat charter zouden kunnen verwezenlijken”, zegt ze. “De dienst beloofde ons een plan van aanpak op te stellen. Als dat klaar is wordt het voorgelegd aan het schepencollege en daar zal het charter dan ondertekend worden. Op voorwaarde dus dat we de doelstellingen weldegelijk kunnen behalen. Mogelijkheden kunnen zijn dat wij als bestuur bomen schenken aan natuurverenigingen uit onze gemeente. En zij kunnen die dan planten in hun gebieden. Er is ook onze tweejaarlijkse actie waar het ene jaar kippen en het andere jaar hagen worden aangeschaft. Die kan verder uitgebreid worden met bijvoorbeeld een groepsaankoop fruitbomen.”