Gezinnen XL brengt verhaal Zeelse megagezinnen, samen met hun stamboom

Algemeen Cultuur Gemeenten Nieuws Zele

Gezinnen XL, het boek met het verhaal van 203 Zeelse gezinnen met vijf of meer kinderen, is klaar. Frank Coene en Mark De Block werkten het samen af. En zo is opnieuw een stukje Zeelse geschiedenis vereeuwigd.

Van elk gezin stelde Frank Coene de stamboom samen, Mark De Block schreef het verhaal uit. “We hebben de lat gelegd op vijf kinderen of meer”, zegt Frank Coene. “We hebben zelfs twee gezinnen gevonden van 17 kinderen. Het ene was van Carolus De Kegel, of Charel Doempe. Jammer genoeg stierven er acht kinderen. Bij elk gezin is er een beschrijving geschreven door Mark, hij was onze ‘stratenloper’ en ging de verhalen optekenen. Er staat ook telkens een foto bij. En bij Charel Doempe is dat zelfs een grappig beeld aangezien hij er op staat in zijn werkschort, terwijl de rest van zijn gezin piekfijn is uitgedost.”

Frank Coene bezat al 150 foto’s van grote Zeelse gezinnen. Hij gaf de voorzet voor het boek, Mark De Block kopte hem binnen. “Twee jaar geleden in augustus sprak hij mij aan”, volgens Mark De Block. “Mijn boek Metamorfose was klaar en ik zag het meteen zitten om aan dit avontuur te beginnen. Na een oproep in De Zelenaar ging het snel. Frank is een specialist in stambomen en zocht die bij elkaar, terwijl ik aan de deurbellen ging hangen. We bouwden het boek chronologisch op, de gezinnen staan er in volgens trouwdatum van de ouders. En niet alleen autochtone gezinnen zijn erin opgenomen. Ook een Marokkaans gezin komt aan bod. Corona bleek geen cadeau om verhalen los te weken, maar het is uiteindelijk toch allemaal gelukt. We hebben opnieuw een deeltje van de Zeelse ‘petite histoire’ te boek gesteld.”

Wie het boek aanschaft zal één en ander over Zele te weten komen. “Op de foto’s is de klederdracht van toen tot nu te zien”, gaat Frank Coene verder. “En daarnaast ook de manier van fotograferen. Voorheen kwam een fotograaf langs en werd iedereen op zijn paasbest op de gevoelige plaat gezet, nu nemen de mensen zelf foto’s en maakt het niet meer uit hoe ze erop staan.” Het was voor beide auteurs een plezier om aan het boek te werken. “Er zijn heel leuke verhalen uit gekomen en mensen uit alle lagen van de bevolking komen aan bod”, besluit Mark De Block. “Van de wever, over de landbouwer, tot de eresenator. Allemaal komen ze uit een groot gezin.”

Gezinnen XL is te koop bij de auteurs, maar ook in alle dagbladhandels in Zele en kost 33 euro.