Het verhaal van de Baasroodse monoliet

Baasrode Varia

Begin deze week dook er een mysterieuze monoliet op in de Geerstraat in Baasrode. Die maakte van de Dendermondse deelgemeente plots wereldnieuws. De constructie trok heel wat volk aan dat er mee op de foto ging. Bovendien bleef het heel even een raadsel wie hem geplaatst had. Tot D’Omerkes schuld bekenden. Of de actie opeisten. En toen, na 24 uur, verdween de monoliet weer.

Hoe het allemaal begon…

Op 26 november werd door de inzittenden van een helikopter die boven een natuurgebied vloog – in het Amerikaanse Utah – een blinkende vorm gesignaleerd. Het bleek om een monoliet te gaan. Een raadselachtig ding, want een dag later was de zuil alweer verdwenen. Iemand kon vastleggen dat de constructie door vier mannen werd weggehaald. De actie werd opgeëist door kunstenaarscollectief The Most Famous Artist. Maar het hek bleek van de dam, er doken monolieten op in Roemenië, het Britse eiland Wight, Nederland en op nog meer plekken in de Verenigde Staten. Telkens ging het om een glanzend object van ongeveer drie meter hoog, met drie zijden. De mosterd werd gehaald bij een foto van de oppervlakte van de planeet Mars. Al in 2012 werd die op de wereld losgelaten. Acht jaar later maakte het collectief er een aardse versie van, alsof aliens de monoliet zouden hebben gedropt. De ‘Authentic Alien Monolith’ wordt sinds de heisa verkocht door de kunstenaars, aan 45.000 dollar per stuk. Ongeveer 37.000 euro.

Het aardappelveld van boer Luc Vranken

En toen, dinsdag 8 december, stond er plots eentje midden in een patattenveld in Bostroë. Een veld dat in rust ligt; maar waar landbouwer Luc Vranken aardappelen op teelt als het daar de tijd van het jaar voor is. De mysterieuze monoliet lokte heel wat mensen naar de Geerstraat. “Dat zoiets zo’n impact kon hebben, had ik niet verwacht”, zegt hij. “Voor mij is het niet meer dan een stomme paal, maar blijkbaar lokt hij heel veel volk dat ermee op de foto wil. Wie hem daar geplaatst heeft, weet ik niet, maar ik kreeg maandag wel een telefoontje met de vraag of er iets mocht gezet worden op mijn veld. En ik heb dat toegestaan, want het zou om een grapje gaan. En dat blijkt het ook te zijn. Ik zie het als iets positiefs, anders hoor je toch maar een hele dag over corona praten. En op dit moment kan er op dat veld toch niks gebeuren. Het toont dat mensen ook in deze lastige tijden creatief blijven. Ik was dat telefoontje eigenlijk al bijna vergeten, tot dinsdag iedereen in de ban bleek van die constructie.”

Woensdag: monoliet foetsie

Een echt broertje van de gladde versie in Utah bleek de Baasroodse monoliet niet. Hij zat vol blutsen en er werden vijzen gebruikt om hem te construeren. Wel was het de eerste in Oost-Vlaanderen. Dinsdag was het net niet op de koppen lopen in de Dendermondse deelgemeente. Net als op andere plekken in de wereld werd ook of all places in de Geerstraat een monoliet gevonden. De anders zo rustige straat aan de rand van industrieterrein Hoogveld kreeg meer passanten te verwerken dan op een normale winterse dinsdag. Zij die met de monoliet op de foto gingen kunnen zich gelukkig prijzen, want een dag later was die weer weg. Wie voor de stunt zorgde was woensdagochtend nog niet geweten. Baasrode viert volgend jaar de 1.200ste verjaardag, maar het feestcomité dat alles daarrond organiseert gebaart van kromme haas. “Wij hebben die monoliet niet in de grond gestopt”, zegt voorzitter François De Bleser. “We plannen heel wat festiviteiten en hebben al een feestbier gelanceerd, maar die monoliet hebben wij niet gezet.”

Carnavalsstunt van D’Omerkes

Woensdag na de middag eiste carnavalgroep D’Omerkes de actie op. “Het idee kwam van mijn vader”, zegt Tom Pletinck. “Samen met mijn broer en een vriend hebben we die constructie gemaakt. Vooral met de bedoeling om Baasrode op een andere manier te versieren dan met carnaval. Want dat is uitgesteld door corona. Ons opzet is geslaagd, we hadden het plan opgevat om hem ook nog op andere plaatsen in Baasrode te zetten, maar nu er eigenlijk meer heisa dan verwacht is van gekomen, is het goed geweest. We wilden ook geen onveilige toestanden creëren. Bostroë is even wereldnieuws geweest. Iedereen weet nu waar het ligt.” De carnavalsgroep bewaart de monoliet voor speciale gelegenheden en plaatste een paal met het groepslogo op het aardappelveld. “Misschien dat we die monoliet nog wel eens tevoorschijn toveren bij één of ander evenement”, zegt Greg Emmanuel. “Zodat de mensen er dan weer mee op de foto kunnen. Bijvoorbeeld tijdens Bruisrode, als dat kan doorgaan met de corona. We wilden voor een stunt zorgen en de eerste carnavalsgroep in ons land zijn die een monoliet tevoorschijn zou toveren. Het was nu of nooit. En het heeft gewerkt!”

Middelpunt van Vlaanderen

Baasrode dat niet ver van het middelpunt van Vlaanderen ligt (Buggenhout), was het deze week dus heel even écht. De monoliet werd in alle media opgevoerd. Luk Haekens stak er de draak mee in De Ideale Wereld op Canvas en ging aan de inwoners van Ninove vragen om ertegen te praten. Kunstenaar Arne Quinze had al snel door dat het om een grap ging en werd om zijn mening gevraagd door VRT. Of zoals landbouwer Luc Vranken het niet beter kon verwoorden: “het is eens iets anders dan altijd maar corona.” Zij die met de monoliet op de foto staan kunnen zich gelukkig prijzen. Voor de anderen: pech…