Winterdienst zal 15 kilometer fietspad meer bestrooien

Algemeen Dendermonde Gemeenten Nieuws

De strooidienst van de stad zal deze winter maar liefst 15 kilometer fietspad meer ijsvrij maken dan vorige winter.

“We maken hiermee duidelijk dat veilig fietsen een prioriteit is in het meerjarenplan”, zegt schepen van Openbaar Domein Leen Dierick (CD&V). “De stad beheert de openbare wegen samen met onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer dat instaat voor het onderhoud van de gewestwegen en fietspaden die over ons grondgebied lopen. De voorbije maanden zijn de strooiroutes van de lokale fietspaden in samenwerking met de Fietsersbond en het Agentschap Wegen en Verkeer grondig onder de loep genomen. Vanuit het fietsroutenetwerkplan werden de bestaande strooiplannen geoptimaliseerd, rekening houdend met de extra kilometers fietswegen die in de huidige legislatuur nog verwezenlijkt worden.”

“Om deze upgrade logistiek te kunnen ondersteunen, keurde het college op 10 augustus 2020 de aankoop van een extra pekelstrooier voor de fietspaden en de uitbreiding van de pekelaanmaakinstallatie goed”

Het resultaat hiervan is een nieuw strooiplan voor de fietspaden waarin circa 15 kilometer fietspaden extra in het winterbeheer worden opgenomen. “Om deze upgrade logistiek te kunnen ondersteunen, keurde het college op 10 augustus 2020 de aankoop van een extra pekelstrooier voor de fietspaden en de uitbreiding van de pekelaanmaakinstallatie goed. Goed voor een investering van 55.000 euro. Er staan door deze bijkomende investering naast 2 vrachtwagens om de gemeentewegen te strooien nu ook 2 kleinere voertuigen voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de fietspaden startensklaar.” De verschillende strooiroutes en bijkomende informatie staan op www.dendermonde.be/winterdienst.

Voetpaden die grenzen aan een privé-eigendom, of het nu gaat om een ééngezinswoning, winkel, braakliggend terrein of een gebouw met meerdere wooneenheden, moeten altijd sneeuw- en ijsvrij gehouden worden door de bewoners of eigenaars zelf. “De stad ondersteunt hierin door tweejaarlijks een zak strooizout van 10 kg aan te bieden. De bedeling van 2019 was een succes, er werden bijna 3.500 zakjes verdeeld. De volgende bedeling wordt voorzien in het najaar van 2021. Ook dit jaar staan de stadsmedewerkers van de technische uitvoeringsdienst klaar om uit te rukken wanneer nachtvorst, ijs en/of sneeuw de mobiliteit op het openbaar domein bemoeilijken.”