Strijd tegen menstruatiearmoede gesteund door gemeentebestuur

Algemeen Lebbeke

De sociale dienst van Lebbeke wil de krachten bundelen met het burgerinitiatief ‘Dendermonde tegen menstruatiearmoede’ om de ‘period poverty’ aan te pakken.

Een rapport van Caritas geeft aan dat 12% van de meisjes tussen 12 en 25 soms geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. “5 procent zegt zelfs dat ze daardoor wegblijven van school. Die cijfers zijn onaanvaardbaar anno 2020”, zegt schepen van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Mike Torck (Groen). “Daarom hebben we de initiatiefnemers van ‘Dendermonde tegen menstruatiearmoede’ uitgenodigd om samen te werken”.

De groep zamelt maandverband en tampons in en heeft ook inzamelpunten in Lebbeke. De herverdeling daarvan kan onderzocht worden in samenwerking met de sociale dienst van het OCMW. “We willen de menstruatie-armoede ook structureel meenemen in het lokaal sociaal beleid samen met materiële hulp, zoals bijvoorbeeld hygiëneproducten, voor mensen in financiële nood”, besluit schepen Torck. “Binnen de sociale dienst starten we daarvoor een traject om dit te organiseren.”

 

Foto (c) Pexels.