Raadslid Open VLD vraagt naar Dendermondse regelgeving voor zorgunits

Algemeen Dendermonde Gemeenten Nieuws

Wie een mobiele zorgunit in zijn tuin wil zetten moet wachten op de regelgeving daarrond. Daarom wil Illy Tasatan van Open VLD dat er in Dendermonde duidelijke afspraken komen.

“Steeds meer Vlamingen met zorgbehoeften willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven wonen, omringd door de mensen die ze liefhebben. De coronacrisis heeft dat nog extra verduidelijkt”, zegt gemeenteraadslid Illy Tasatan (Open VLD). “Een mobiele zorgwoning is een tijdelijke, losstaande en mobiele wooneenheid, die makkelijk in een tuin geïnstalleerd kan worden. Zorgbehoevenden kunnen zo vlakbij hun mantelzorger wonen, of omgekeerd. We willen hulpbehoevenden creatieve, innovatieve en betaalbare oplossingen tot wonen en zorg aanbieden. Bijkomstig promoot de Vlaamse overheid het ‘mobiele zorgwonen’. Samengevat zorgt dit voor een extra mogelijkheid naast de reeds bestaande assistentiewoningen en woon-zorgcentra. We vragen om een principieel akkoord voor het scheppen van randvoorwaarden ter vergunning van mobiele zorgunits.”

“We willen hulpbehoevenden creatieve, innovatieve en betaalbare oplossingen tot wonen en zorg aanbieden”

Op de gemeenteraad werd gevraagd naar Dendermondse regelgeving, maar het stadsbestuur wil liefst nog even wachten. “Mobiele zorgwoningen zijn een vrij nieuw gegeven”, maakt schepen van Sociale Zaken Tomas Roggeman (N-VA) duidelijk. “In onze provincie heeft enkel Gent er een proefproject rond lopen. In het Vlaamse parlement is een conceptnota hangende die voor regelgeving zorgt bij mobiele zorgwoningen. Er zijn nog enkele hinderpalen. Momenteel geldt een vergunningsplicht. Een eigen kader uittekenen is nog niet mogelijk wegens de vele onduidelijkheden. We kijken uit naar de regelgeving.”