RECEPT: Vegetarische ovenschotel met orzo, aubergine en mozzarella

De Smaakmadam

Wij eten minimum 1x per week een vegetarisch gerecht en dit is een van de ovenschotels die thuis hard in de smaak valt en zeker en vast kidsproof is.

Het lijken veel ingrediënten, maar het is een vrij eenvoudige bereiding.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 aubergine, in blokjes van 2cm gesneden
  • 4 wortels, in blokjes gesneden, iets kleiner dan de aubergines
  • 4 stengels witte selder, in kleine blokjes
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
  • 3 tomaten, in plakken van 1cm
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 380 ml groentebouillon (vers of half blokje in water opgelost)
  • 2 bollen mozzarella, in blokjes gesneden
  • geraspte schil van 1 citroen (enkel het gele deel, het witte geeft een bittere smaak)
  • wat verse oregano of tijm
  • gedroogde oregano 
  • zout en peper
  • olijfolie

Hoe ga ik te werk?

  1. Verwarm de oven op 200°C
  2. Verhit een goede scheut olijfolie in een grote pan en bak de aubergineblokjes op vrij hoog vuur. Roer af en toe om en bak tot ze goudbruin zijn. 
  3. Schep de aubergineblokjes uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Bak in dezelfde olie nu de selder en wortel en laat ongeveer een 7-8min bakken. Voeg ook de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is.
  5. Voeg de orzo en tomatenpuree en laat nog kort meebakken, roer alles goed om.
  6. Neem de pan van het vuur en voeg de bouillon toe, evenals de aubergineblokjes, citroenrasp, verse oregano of tijm. 
  7. Kruid met 1 theelepel zout en enkele flinke draaien peper. 
  8. Schep tenslotte ook de mozzarellablokjes eronder en meng alles onder elkaar.
  9. Doe dit alles in een vuurvaste ovenschotel.
  10. Schik de plakken tomaat erbovenop en bestrooi met de gedroogde oregano en nog wat peper.
  11. Bak 40 min in de oven, of langer, tot al het vocht is opgenomen en de pasta gaar is.
  12. Haal uit de oven en laat enkele minuten rusten alvorens op te dienen.

 

Nog enkele tips:

  • Orzo is Griekse pasta, die de vorm van een rijstkorrel heeft, is verkrijgbaar in de meeste supermarkten
  • Indien de ovenschotel nog te vochtig is, mag hij langer in de oven staan. Zet dan wel de temperatuur wat lager.
  • Ik gebruikte San Marzano tomaten, die zijn mooi stevig en langwerpig.

Smakelijk!