Truilrekje is nieuw sociaal initiatief tegen kansarmoede

Algemeen Berlare Gemeenten Nieuws

De vzw Truilrekje zal vanaf januari in Berlare inzetten op de strijd tegen kansarmoede. Met een pamperbank en een ruilwinkel. De vrijwilligers plannen ook noodhulp aan gezinnen die het moeilijk hebben.

Het onderkomen is de garage van een woning in de Alfons De Grauwelaan. Die wordt momenteel verbouwd tot winkelruimte. “Iedereen die bij ons zal komen winkelen is gelijk”, volgens Cindy Roelandt. “Naast een ruilwinkel willen we ook een pamperbank zijn en noodhulp bieden op het vlak van baby-, kinder-, dames- en herenkleding, babyuitzet, speelgoed, droge voeding en hygiëneproducten. Ons doel is stigma’s en kansarmoede te bestrijden. In Berlare is heel veel verdoken armoede. Er wonen heel wat mensen die aan het einde van de maand geen eten meer kunnen kopen. Wij willen aanvullend op de initiatieven die er al zijn die mensen helpen.”

“Wij willen aanvullend op de initiatieven die er al zijn die mensen helpen”

Cindy Roelandt nam het initiatief voor Truilrekje. Ze wil werken met puntenkaarten, zodat niet alleen mensen die in kansarmoede leven langskomen. “De punten zijn te besteden in de winkel. De mama of papa die weinig te besteden hebben zullen de maand kunnen starten met een volle puntenkaart”, verduidelijkt Cindy, “terwijl de ouder die milieubewust wil omgaan met spullen punten zal kunnen verdienen door materiaal, kleren of andere dingen binnen te brengen. Ook de tiener of jongere die graag andere kleding wil kan bij ons terecht om zijn eigen stuks te ruilen. Daarnaast is het ook de bedoeling om kinderkleding te wisselen voor een groter maatje.”

Sandra, Lotte en Caro steken mee hun schouders onder Truilrekje als vrijwilliger. “De winkel zal twee zaterdagnamiddagen per maand open zijn. Zij zullen die mee open houden. Spullen binnenbrengen zal op afspraak buiten de ruilmomenten mogelijk zijn. Lotte en Caro, twee van onze vrijwilligers zijn volop kerstkaartjes aan het maken. Die worden online verkocht ten voordele van de vzw”, besluit Cindy.

Meer info: www.facebook.com/Truilrekje