90 procent van zonnepaneleninstallatie gefinancierd door inwoners

Algemeen Gemeenten Lebbeke Nieuws

De 323 zonnepanelen op het woon-zorgcentrum Hof ter Veldeken werden vorige week in gebruik genomen en aangesloten op het stroomnetwerk. Het woonzorgcentrum kan nu dagelijks genieten van lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.

De installatie werd geplaatst door de energiecoöperatieve Denderstroom. Denderstroom heeft daarvoor een contract afgesloten met de gemeente Lebbeke. Die laatste stelt het dak van het rusthuis ter beschikking en zal gedurende 20 jaar de groene stroom van de installatie kopen aan een vastgelegde prijs, lager dan de huidige elektriciteitsprijs. “Denderstroom deed voor de financiering een oproep aan inwoners van Lebbeke om coöperant te worden. 90 procent van de installatie werd reeds gefinancierd door Lebbekenaars. Zij ontvangen vanaf volgend jaar een dividend”, zegt Jo Stulens van Denderstroom.

“Het gemeentebestuur is tevreden met het succes van de burgerparticipatie. Het succes toont aan dat er een groot draagvlak is voor dergelijke duurzame investeringen”, volgens schepen van Klimaat en Energie Mike Torck (Groen). Wie zelf nog coöperant wil worden kan terecht op www.denderstroom.be/cooperant-worden/