Ode aan Guy Van Cauteren (+)

Algemeen Berlare Gemeenten Nieuws

Guy Van Cauteren (70), Berlarenaar en ex-chef van ‘t Laurierblad dat twee sterren haalde in de Michelingids, is overleden. Burgemeester Katja Gabriëls nam de pen ter hand en schreef een eerbetoon aan de man die haar gemeente op de (culinaire) wereldkaart zette.

“Een ster is niet meer. De topchef van restaurant ‘t Laurierblad heeft ons verlaten”, schrijft burgemeester Katja Gabriëls. “De slagerszoon die uitgroeide tot meesterkok in zijn restaurant ‘t Laurierblad. Gedurende 20 jaar kreeg je twee Michelinsterren en je zaak werd ooit uitgeroepen tot het beste restaurant van West-Europa. Je werd tv-kok toen dat begrip nog niet bestond. Want naast een gepassioneerd kok, was je ook een boeiend man die zijn klanten en de kijkers enorm kon entertainen. Kortom, je was een culinair icoon. In 2013 stopte je, ‘om meer zorg te dragen voor je familie en je gezondheid’ …. zoals je zelf zei. Wijze woorden …. Want je hebt keihard gewerkt je ganse leven. En je kreeg niet altijd de eer of appreciatie die je zeker verdiende. Maar je bleef strijdvaardig en positief. Een hondenstiel had je, dat zullen velen van je collega’s kunnen bevestigen.”

“Gedurende 20 jaar kreeg je twee Michelinsterren en je zaak werd ooit uitgeroepen tot het beste restaurant van West-Europa”

“Beste Guy, je zette Berlare op de wereldkaart. Wat ben ik blij en dankbaar dat ik je vorig jaar in Lyon nog twee dagen heb kunnen ontmoeten. Je werd op handen gedragen ginder door de organisatie van de Bocuse d’ Or, de culinaire wereldvermaarde wedstrijd waar je brons won voor België in 1993. Fier als een gieter zat je met de andere vroegere winnaars, vooraan in de box om van het nieuwe jongere culinaire talent te genieten. We babbelden een ganse avond en luisterden vooral naar jouw immens spannende verhalen over je leven in jouw Laurierblad. Je was immers niet enkel een getalenteerde topchef maar ook een fantastisch boeiende verteller.”

“Vorig jaar kwam je ook nog even naar ons kasteelpark in Berlare om je boek met memoires en leuke anekdotes voor te stellen. Je beste vrienden en grootste Berlaarse fans van toen, waren er. Je gezondheid wou al een tijdje niet mee…. en deze zomer belandde je in het UZ in Gent, het covid virus gaf je de definitieve genadeslag. Maar je vocht blijkbaar als een leeuw tot op het einde. Je familie zag ook daar je ongelofelijke kracht, je positiviteit en je doorzettingsvermogen die je ganse leven typeerde. Uiteraard is het vooral voor hen, je familie, je vrouw, je kinderen en je zus Lieve …. een ongelofelijk verlies. Maar ook Berlare zal je missen.”

“Bedankt, beste Guy, voor wat je voor Berlare betekende. Rust zacht. Je verdiende echt bij dit afscheid een bomvolle zaal, een groot applaus en veel mooie woorden. Maar door deze bizarre tijden, lukt ook dat niet meer. Maar alle respect …. en in gedachten zijn we er wel bij.”

 

Foto (c) Katja Gabriëls.