Kalkenvaart krijgt tractorsluis tegen sluipverkeer

Algemeen Gemeenten Nieuws Wichelen

De Kalkenvaart wordt een landbouwweg, met de bedoeling sluipverkeer te ontmoedigen zo naar Laarne te rijden. Dat werd beslist op de gemeenteraad.

“Er is regelmatig sluipverkeer dat de weg neemt om naar Kalken te rijden”, zegt schepen van Mobiliteit Danny Praet. “Daarom beslisten we om van de Kalkenvaart een landbouwweg te maken. Voetgangers, fietsers en ruiters zullen samen met landbouwvoertuigen nog door kunnen, auto’s niet meer.”

In het midden van de weg wordt een zogenaamd karterblok geplaatst, waar personenwagens over noch naast kunnen rijden. “Er zijn echter ook veel vissers die de Kalkenvaart nemen om hun favoriete hobby uit te oefenen”, weet Bjorn Carré (CD&V). “De vraag is of zij er nog terecht kunnen en of de plek waar de sluis komt ook goed verlicht zal worden om ‘s avonds wanneer het donker is ongevallen met fietsers te vermijden.”

Schepen van Fietsbeleid Kristof De Smet (SAMEN) gaf antwoord. “De sluis komt op grondgebied Laarne, dicht bij de gemeentegrens met onze gemeente, in het midden van de straat, waardoor de vissers nog steeds zullen door kunnen, maar ze zullen moeten draaien wanneer ze weg rijden. De nodige signalisatie komt zowel in Wichelen als in Laarne, zodat het duidelijk wordt dat de Kalkenvaart doodlopend is”, zegt hij.