Ros Beiaardommegang uitgesteld naar 2022

Dendermonde Gemeenten

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde wordt uitgesteld naar zondag 29 mei 2022, dat heeft het organiserende Ros Beiaardcomité vandaag beslist na een grondige evaluatie van de huidige coronasituatie.

Het Ros Beiaardcomité besliste dit voorjaar al een eerste keer om de tienjaarlijkse ommegang van 2020 uit te stellen naar 30 mei 2021. Op dat moment was de algemene verwachting dat de Covid-crisis snel opgelost zou zijn en het ‘normale leven’ opnieuw kon hervatten. Vanuit dat perspectief werd gevraagd om een jaartje extra geduld te oefenen.

Het Ros Beiaardcomité en het stadsbestuur van Dendermonde hebben de voorbije maanden niet stilgezeten om het Ros Beiaardvuur brandend te houden. Zo was er onder meer een zomerse Ros Beiaardwandeling met fotopanelen, een zeer geslaagde Ros Beiaardexpo, diverse acties op sociale media zoals de oproep om massaal huizen te bevlaggen en het street art project ‘Paardenkracht’.

Vaccins komen te laat

Helaas is de pandemie nog volop aanwezig.  ‘Een Ros Beiaardommegang moet georganiseerd kunnen worden in al zijn glorie: verschillende generaties moeten onbezorgd kunnen feesten wanneer ‘hun’ Peirt door de straten trekt. Hoewel de langverwachte vaccins er zitten aan te komen, zal dit te laat zijn voor de ommegang. Op dit moment zouden repetities moeten starten, maar dat is niet mogelijk, zeker niet voor grotere groepen zoals de pijnders, de Ros Beiaardharmonie of de dans- en toneelverenigingen’, klinkt het in een persbericht van het Ros Beiaardcomité.

Er is bovendien geen enkel perspectief vanuit de overheid dat er opnieuw grote evenementen mogelijk zijn in het voorjaar van 2021. De huidige coronasituatie maakt het volgens het Ros Beiaardcomité onmogelijk om tegen mei 2021 een Ros Beiaardommegang te organiseren die voldoet aan alle verwachtingen van het Ros Beiaardcomité en het publiek.

29 mei 2020

Daarom werd nu beslist om de Ros Beiaardommegang te verschuiven naar zondag 29 mei 2022. Ondertussen wordt er na Nieuwjaar ook voorzichtig gestart met de voorbereiding van de jaarlijkse Reuzenommegang ‘Katuit’ op donderdag 26 augustus 2021. In de loop van het voorjaar van ’21 wordt geëvalueerd of de coronasituatie al voldoende gunstig is om volgende zomer een grootschalig evenement te organiseren.

Het Ros Beiaardcomité laat ook weten vast te houden aan de traditie van een ommegang aan het begin van elk decennium. Het Ros Beiaard zal dus ook uitgaan in 2030.

Kaarten blijven geldig

Ander geruststellend nieuws is dat alle reeds verkochte tribunekaarten voor de ommegang geldig blijven. De kaarten voor de generale repetitie zijn geldig op zaterdag 28 mei 2022, alle
andere kaarten zijn geldig op zondag 29 mei 2022. Wie toch terugbetaling wenst van zijn aangekochte kaarten, kan dit tot en met 31 oktober 2021 per mail aanvragen via info@rosbeiaard.be. De teruggebrachte kaarten worden vanaf december ’21 opnieuw te koop aangeboden.

Meer praktische info over de verplaatsing van de Ros Beiaardommegang volgt in de komende weken en zal gepubliceerd worden op www.rosbeiaard.be.