Nog steeds geen oorzaak massale vissterfte Dender gevonden

Algemeen Denderbelle Dendermonde Gemeenten Lebbeke Mespelare Nieuws

De voorbije maanden werd meerdere keren melding gemaakt van vissterfte in het Denderbekken. Vissen die massaal naar zuurstof happen en sterven ter hoogte van de Denderbellesluis, maar ook verderop in Gijzegem, Hofstade en Aalst werden die problemen gemeld. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) kondigde een onderzoek aan, maar daar kwam voorlopig geen oorzaak bij aan het licht.

In de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 september 2020 deden zich maar liefst 9 vissterftes voor op de Dender tussen Aalst en Denderbelle. Dat vernam Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen, van minister van Omgeving Zuhal Demir (NVA). De Vlaamse Waterweg heeft in totaal 4,31 ton dode vis afgevoerd. De brandweer heeft samen met Natuur en Bos en de Waterweg voor extra zuurstof gezorgd door middel van het plaatsen van beluchters. “De opeenvolging van incidenten tonen duidelijk aan dat het probleem verder onderzocht moet worden om nog meer vissterfte te vermijden. Groen Lebbeke apprecieert het signaal van minister Demir dat ze de problematiek ernstig neemt”, zegt Tim Pollet, voorzitter van Groen Lebbeke.

Vissterftes zijn in de meeste gevallen het gevolg van een zware organische verontreiniging volgens Groen. VMM brengt in dergelijke situaties steeds de waterbeheerder en andere betrokken agentschappen op de hoogte. Zo kunnen in onderling overleg gepaste maatregelen genomen worden.  Wanneer mogelijk spoort VMM actief de vervuilingsbron op, met als doel herhaling tegen te gaan. De oorzaak van de massale vissterfte op de Dender werd vooralsnog niet gevonden. Er komen nu multiparametersondes op strategische plaatsen om zo de bron van deze terugkerende vervuiling op te sporen. Het project wordt dit najaar uitgewerkt om in de zomer van 2021 uit te rollen. “Wij hopen dat de oorzaak van de verontreiniging zo snel mogelijk gevonden wordt zodat nog meer gerichte maatregelen kunnen genomen worden om verdere vissterfte te vermijden. We volgen het dossier met onze fractie nauwgezet op en zullen dit indien nodig opnieuw naar de gemeenteraad brengen”, maakt Lander Wantens van Groen Aalst duidelijk.

De vissterfte in de Dender is niet de enige vissterfte in Vlaanderen. De laatste jaren stijgt het aantal vissterftes in onze rivieren en kanalen sterk. Tussen 2015 en 2019 werden maar liefst 144 gevallen van vissterfte vastgesteld, waarvan 95 de laatste twee jaar. “Lange periodes van droogte, maar ook lozing van vervuild water door de gebrekkige rioleringsgraad en de overstortwerking bij hevige regenbuien, zijn belangrijke oorzaken. Laten we volop inzetten op meer gescheiden rioleringen, een betere werking van de overstorten en efficiënte maatregelen tegen de droogte. Groen zal hier in het Vlaams Parlement op aandringen”, volgens Mieke Schauvliege, Vlaams Parlementslid voor Groen.