Kamperen op het water: het kan volgende lente op het Donkmeer

Algemeen Berlare Gemeenten Nieuws

Wie graag anders kampeert dan in een stacaravan kan dat normaal gezien vanaf volgende lente aan het Donkmeer in Berlare. De gemeente laat daar kamperen op vlotten toe en gaat op zoek naar een uitbater voor die vorm van ‘groenkamperen’.

Op het stuk achteraan de Vlindertuin in de Brielstraat, net voorbij De Donkere Wolk, daar zal het vlotkamperen een plek vinden. “Op welke manier deze unieke beleving op en om het water wordt georganiseerd, ligt in handen van de kandidaat”, legt schepen van Toerisme Steven Vandersnickt (Open VLD) uit. “Uiteraard zijn er enkele aandachtspunten zoals het werken met natuurlijke materialen en de inpasbaarheid in de natuurlijke omgeving. Kamperen op een vlot of in een boomhut is modern en erg in trek. De zijde van het Donkmeer aan de Vlindertuin is er perfect geschikt voor. Maar we willen het kleinschalig houden. Er is geen plek voor 10 vlotten. Het water mogen we gebruiken in samenspraak met Natuur en Bos. Er waren al plannen van ondernemers, nu willen we een selectie maken en de beste eruit kiezen.”

“Mensen zijn op zoek naar iets origineels. Naar 1 of 2 nachten slapen op een speciale plek”

Terwijl er nu vooral verblijfstoerisme is aan het Donkmeer, in vaste stacaravans, wil de gemeente mee zijn met de nieuwste trends en ook meer avontuurlijke kampeerders naar Berlare halen. “Mensen zijn op zoek naar iets origineels. Naar 1 of 2 nachten slapen op een speciale plek. Dat willen we hen bij de start van het volgende toeristische seizoen in de lente al kunnen aanbieden. Als corona geen roet in het eten blijft gooien tenminste”, alsnog de schepen. “Er zal echter geen plek zijn voor extra accommodatie zoals containers voor het sanitair. De ondernemer die het groenkamperen wil uitbaten zal op dat vlak creatief moeten zijn en bijvoorbeeld afspraken maken met handels- en/of horecazaken uit de buurt. Mensen willen misschien ook een ontbijt nuttigen nadat ze zich hebben opgefrist.” Het kamperen op een vlot zou al mogelijk moeten zijn in de lente van 2021. Als er geschikte kandidaat-uitbaters gevonden worden.