Zware vrachtwagens die toch door dorpskern Uitbergen passeren binnenkort gezien door camera’s

Berlare Gemeenten Uitbergen

De dorpskern van Uitbergen heeft vaak te maken met zware vrachtwagens die er eigenlijk niet mogen passeren omwille van het tonnageverbod dat er geldt. De gemeente besliste om op het traject van Overmere tot aan de brug van Uitbergen camera’s met nummerplaatherkenning te hangen.

In die ‘sluis’ op de N442, waar de Veerstraat het grootste deel van uitmaakt zullen vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton binnenkort dus niet meer ongestraft kunnen rijden. “De beslissing om camera’s met nummerplaatherkenning te hangen werd goedgekeurd door het schepencollege en de politieraad”, volgens Carine Meyers (Open VLD), schepen van Mobiliteit. “Dankzij deze sluis kunnen we de tonnagebeperking eenvoudiger handhaven. Zo maken we een einde aan zware vrachtwagens die het gebied als sluipweg gebruiken om naar Aalst te rijden. Het is dus geen aanpassing aan de weg zoals een tractorsluis, maar wel een sluis met camera’s waar vrachtwagens terecht of onterecht doorrijden.”

“Dankzij deze sluis kunnen we de tonnagebeperking eenvoudiger handhaven”

Het zijn de bewoners die al langer last hebben van de zware vrachtwagens. “De weg die door het centrum van Uitbergen loopt is te smal om zware vrachtwagens door te laten”, alsnog de schepen. “En in combinatie met het andere verkeer leidt dat vaak tot gevaarlijke situaties. Regelmatig zijn er ongevallen en als we vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton kunnen weren, dan kan het er alleen maar veiliger op worden. Het is de lokale politie die de camera’s moet controleren en de truckers die het verbod negeren beboeten. Dat geldt als een zware overtreding. Trucks die de handelaars in Uitbergen komen bevoorraden, hebben uiteraard wel recht om door het centrum te rijden als plaatselijk verkeer. Maar de anderen moeten via Wichelen naar Aalst rijden, zoals het hoort.” De camera’s zullen er begin 2021 hangen.