Klacht bij gouverneur rond verdeling middelen coronafonds Vlaamse overheid

Algemeen Buggenhout Gemeenten Nieuws Politiek

De gemeente Buggenhout kan rekenen op 156.000 euro uit het coronafonds van de Vlaamse overheid. De verdeling van dat geld werd toegelicht tijdens de gemeenteraad. De oppositie kon zich niet vinden in de plannen van de meerderheid. Vlaams Belang zal een klacht indienen bij de gouverneur. “De meerderheid besliste om met een deel van de middelen de gemeentelijke kas te spijzen”, volgens Steven Creyelman (Vlaams Belang).

Op de digitale gemeenteraad was er heibel over de verdeling van de middelen van de Vlaamse overheid om verenigingen te steunen. Het gemeentebestuur besliste om een deel daarvan te gebruiken om niet geïnde huurgelden voor infrastructuur te compenseren. “Dat is totaal niet waar het geld van het Vlaams Noodfonds Corona voor bedoeld is”, reageert Steven Creyelman van Vlaams Belang. “Terwijl de lokale CD&V zich op de borst klopt geen huurgelden aan te rekenen tijdens de coronacrisis, betalen ze zichzelf met geld uit het Vlaams Noodfonds Corona dat eigenlijk voor de Buggenhoutse verenigingen is bedoeld. Dat is gewoon onaanvaardbaar. Meer zelfs, het is minstens een vorm van intellectuele oplichting.”

“Terwijl de lokale CD&V zich op de borst klopt geen huurgelden aan te rekenen tijdens de coronacrisis, betalen ze zichzelf met geld uit het Vlaams Noodfonds Corona dat eigenlijk voor de Buggenhoutse verenigingen is bedoeld”

N-VA volgde en de redenering van Creyelman. “Het Vlaamse budget wordt gebruikt om de put te derven”, volgens Jean-Pierre Willems (N-VA). “Dit kan niet, verenigingen hebben zware kosten, zeker jeugdbewegingen die afbetalingen lopen hebben en geen eetfestijn hebben kunnen organiseren. Die extra centen die daarvoor zouden kunnen dienen komen hun richting niet uit. Dit is oneigenlijk gebruik van de Vlaamse middelen”, vulde Jan Jacobs (N-VA) aan.

Schepen Geert Mannaert (CD&V) gaf weerwoord. “Het geldt even goed voor de andere maatregelen, zoals bij de subsidieverhoging van 50 procent dit en volgend jaar. Dat is ook geld dat we krijgen en doorgeven aan de verenigingen. Ze hoeven de huur van de infrastructuur niet te betalen, terwijl ze het initieel wel hadden gereserveerd. Niet gebruiken is niet betalen, dat is een eerlijk systeem”, zei hij. Het Vlaams Belang liet weten een klacht te zullen indienen bij de gouverneur.