Fotowedstrijd, zoektocht en raamverhalen om (voor)lezen te stimuleren

Algemeen Cultuur Gemeenten Lebbeke Nieuws

Tijdens de voorleesweek slaan de bibliotheek, de jeugddienst en de kinderopvang ’t Kwakkeltje de handen in elkaar met een aantal coronaveilige acties om het (voor)lezen bij kinderen in Lebbeke te stimuleren.

Zo is er een een foto/filmwedstrijd via de sociale media rond voorlezen in de thuisomgeving. Ook schepen Goedele De Cock (SP.A-Groen) vindt voorlezen voor kindjes heel belangrijk: “Het draagt bij tot de taalontwikkeling en zorgt voor een grotere woordenschat. In ‘t Kwakkeltje stimuleren we voorlezen met onze kabouters Marie, Kamiel en Odette. We willen onze kindjes in een taalrijke kinderopvang laten opgroeien.”

Een speels zoekspel rond voorleesboeken op verschillende locaties in de gemeente is er nog tot 14 december. De ‘Koekeloereboeken-zoektocht’ is een zoektocht met quizvragen over voorleesfiguren uit de bib (voor 3- tot 7-jarigen) en over populaire jeugdboeken (voor 8- tot 12-jarigen). “Elke deelnemer die de vragen invult, kan een voorleesboekje of een strip ophalen in de bib (1 per persoon). In de bib zijn er deelnemingsformulieren, maar je kan het spel ook ter plaatse digitaal spelen”, zegt schepen van Jeugd Goedele Uyttersprot (N-VA). “Het Sintinitiatief was een succes met ruim 800 deelnemende kinderen. Omdat de Lebbeekse ouders en kinderen deze activiteit duidelijk tof vonden, werkten bib en jeugddienst samen een boekenzoekspel uit. Dit keer is het geen wandeltocht maar een fijn, sportief en veilig alternatief waarbij de locatie van het speelpleintje in de Wilgenstraat ook rolstoel- en kinderwagentoegankelijk is.”

“Tijdens de voorleesweek kan je op verschillende plaatsen in de gemeente een raamverhaal lezen”

Raamverhalen van schrijver Frank Daenen hangen in zes gebouwen, verspreid over de gemeente. “In deze tijden is frisse lucht belangrijk om iets coronaveilig te organiseren. Buiten lezen is dan ook ideaal! Tijdens de voorleesweek kan je op verschillende plaatsen in de gemeente een raamverhaal lezen. Het hangt in de vijf parochies en ook bij de kinderopvang ’t Kwakkelte”, zegt schepen Maria Van Keer (CD&V). “Zo kunnen de kleuters dichtbij huis meegenieten van een verhaaltje in openlucht. Het verhaal ‘Warme melk met honing’ van schrijver Frank Daenen is een bijzonder mooi en teder prentenboek over vriendschap en gemis.”