Politie kan voortaan ook drone inzetten

Algemeen Gemeenten Nieuws Wichelen

Het politiekorps van Wetteren – Laarne – Wichelen heeft een drone aangekocht. De politie laat weten het toestel enkel te zullen gebruiken om een wettelijk doel na te streven.

Het toestel kan operationeel ingezet worden tijdens evenementen, bij gerechtelijke opdrachten of verkeersacties, bij heterdaad diefstallen en inbraken, voor de screening van de parkings langs de E17 en E40 naar aanleiding van de transmigratieproblematiek, maar ook voor de opmaak van schetsen van verkeersongevallen is de drone al diverse keren gebruikt. Bovendien werd ook al tweemaal versterking geboden bij het opsporen van verdachten bij een inbraak op heterdaad. Ook bij huiszoekingen van de recherche, bij de vaststelling van een arbeidsongeval met luchtfoto’s en bij het verlenen van bijstand aan de brandweer, bewees de drone al zijn nut.

Twee inspecteurs volgden een intensieve opleiding tot dronepiloot. Het toestel dat werd aangekocht is zeer compact, snel inzetbaar, uitgerust met een infraroodcamera, thermische opties en een luidspreker. De beelden van de dronecamera worden op een beveiligde politieserver geplaatst zodat voldaan is aan de wet op de gegevensbescherming. De politie benadrukt dat haar drone steeds met het nodige respect voor de privacy zal gebruikt worden en enkel ingezet wordt om binnen het wettelijk kader andere politieacties te ondersteunen.

 

Foto (c) Pok Rie via Pexels.