Lode en Barbara (Fleur de Lin) te zien in Ja, Chef! op VIER

Algemeen Gemeenten Lifestyle Nieuws Zele

Lode De Roover en zijn vrouw Barbara Dhondt van restaurant Fleur de Lin in Zele zijn te zien in het nieuwe tv-programma Ja, Chef! op VIER. Er wordt een kijk achter de schermen van vijf restaurants geboden.

“Ja, Chef! toont wat wij allemaal doen”, zegt Lode. “Een blik achter de schermen, niet enkel de zaal. We hebben een stressvol beroep en dat mag iedereen zien. De focus en de scherpte moeten er steeds zijn. Alles moet kloppen om de mensen die bij ons komen eten een ontspannen avond te bezorgen met lekker eten.” Het koppel was vrij vlug gewend aan de camera’s. “De service moet doorgaan en liefst zo perfect mogelijk”, volgens Barbara. “In het begin merk je de camera’s, maar eens je in volle adrenaline zit ben je ze snel weer vergeten. Maar, we hebben niet te verbergen, dat is ook waarom we ja hebben gezegd tegen de programmamakers. Onze klanten krijgen een bord voorgeschoteld en dat is er niet op één-twee-drie gekomen. Vaak zit daar een hele dag voorbereiding aan vast. Dat is wat we willen laten zien.”

Een restaurant runnen zorgt voor stress. Ook dat is te zien in het programma. “Onze medewerkers zijn meestal jonge mensen tussen de 18 en de 22 jaar. Zij hebben dikwijls nog een begeleidende hand nodig”, zegt Lode nog. “Ik durf hen zeker ook op fouten wijzen, maar niet op een brute manier. Ook met Barbara zijn er af en toe discussies. En die zijn ook gefilmd. Maar wanneer de service erop zit, dan drinken we allemaal samen een pint. We moeten telkens lessen trekken, toch mag het niet te lang blijven hangen als er al eens iets fout is gegaan.”

“Wanneer de service erop zit, dan drinken we allemaal samen een pint”

Fleur de Lin is in de wijde omgeving rond Zele bekend. Maar om extra couverts te scoren is het Lode en Barbara niet te doen. “Ook niet om de Michelinsterren of een hoge score in de Gault&Millau”, zegt Barbara. “Het is het summum, maar we liggen er niet van wakker. We stapten mee in dit avontuur omdat we ook de voorbereidingen op de wedstrijd Bocuse d’Or wilden delen met de kijkers. Corona heeft ervoor gezorgd dat dat niet meer kan. In het programma is wel te zien hoe snel we in de horeca moeten en kunnen schakelen. We zijn doorheen deze crisis vier keer veranderd, van ons restaurant naar een buitenconcept, dan weer naar take away, opnieuw naar het restaurant met een andere menu en nu zitten we weer met ons afhaalconcept. Lode is naast chef ook manager, financieel directeur en vooral papa. Dat dat ook in Ja, Chef! zit, daar zijn we blij om.”