Jan Lissens nieuwe voorzitter Toneelkring Wij

Cultuur Gemeenten Lebbeke Nieuws

Toneelkring Wij in de Lange Minnestraat in Lebbeke heeft een nieuwe voorzitter. Renaat Moeyersoon geeft na 34 jaar de fakkel door aan Jan Lissens.

Renaat werd in 1984 voorzitter van Toneelkring Wij. Onder zijn impuls groeide de vereniging uit tot een begrip in de wijde omgeving rond Lebbeke. Ook was hij de initiatiefnemer én motor van de eigen theaterzaal. Teater De Minne is zijn levenswerk en een van de verwezenlijkingen waar hij naar eigen zeggen het meest trots op is. “In 2015 gaf Renaat de fakkel al eens door aan Peter Biesemans. Niet door gebrek aan goesting, maar omdat hij het hoog tijd vond voor verjonging”, zegt San Cooreman van Toneelkring Wij. “Peter vloog er meteen in met een ferme opknapbeurt van De Minne, maar moest in 2017 om persoonlijke redenen een stap opzij zetten. In het belang van de kring aanvaardde Renaat opnieuw het voorzitterschap. Hij deed dit op dezelfde dynamische wijze als de decennia daarvoor, maar bleef ijveren voor vernieuwing. Vandaag vindt hij in Jan Lissens een nieuwe opvolger. Renaat blijft artistiek verantwoordelijke en verantwoordelijke sponsoring en abonnementen. Hij zetelt nog steeds in het bestuur.”

Bij Toneelkring Wij zijn ze erg tevreden met het engagement dat Jan Lissens aangaat. Hij maakt sinds 1987 deel uit van de vaste acteurskern en kent als ervaren bestuurder Wij en De Minne als zijn broekzak. Jan wil op hetzelfde elan doorgaan. “Toneelkring Wij is de voorbije decennia uitgegroeid tot een vaste waarde in het sociaal-culturele leven. Duizenden mensen vonden de weg naar Teater De Minne en heel wat toneelfanaten stonden er op de planken”, zegt hij. “Ook in de volgende jaren wil Wij haar trouwe achterban blijven vergasten op artistiek hoogstaande en ja, soms spraakmakende theaterproducties. Wij blijven inzetten op een stevige jeugdwerking, een gezellige en toffe sfeer in De Minne en een gezond financieel beleid. Corona is ook voor onze vereniging een stevige tegenvaller, maar we blikken vol vertrouwen vooruit. Dankzij de inspanningen die jarenlang werden geleverd en het enthousiasme van onze leden kunnen we deze schok aan.”

“Ook in de volgende jaren wil Wij haar trouwe achterban blijven vergasten op artistiek hoogstaande en ja, soms spraakmakende theaterproducties”

Ook de langverwachte verjonging in het bestuur kwam er. Jolien Contryn wordt de nieuwe schatbewaarder, Guillaume Cressy de nieuwe verantwoordelijke boekhouding en fiscaliteit. En met de komst van Nancy Ebraert – Nancy van Maneken – zit ook de catering de komende jaren gebeiteld. Het bestuur neemt afscheid van François De Meersman, verantwoordelijke decor. Zijn taken worden overgenomen door technisch leider Rony Vandenbulcke, die tevens ondervoorzitter wordt van Wij. Michel Moeyersoon vindt in Kim Mathys een nieuwe verantwoordelijke reservaties. De andere bestuursleden San Cooreman, Raymond De Backer en Annelies Moeyersoon blijven op post. “Als kring zijn wij bijzonder erkentelijk voor wat Renaat al die jaren voor ons betekend heeft. Zijn indrukwekkende parcours laat zich moeilijk in woorden vatten”, gaat Jan Lissens verder. “Ook generatiegenoten François en Michel zijn we bijzonder dankbaar voor hun inzet gedurende die vele jaren. Maar laat dit vooral niet als een afscheid klinken. Renaat blijft als artistiek leider een toonaangevende, sturende rol spelen in de vereniging. En ook Michel en François blijven actief in de schoot van Wij. We weten dat we als vanouds op hen kunnen rekenen.”

 

Foto (c) Toneelkring Wij.