Ria en Freddy kiezen met hun Kersthuisje voor soberder editie omwille van corona

Algemeen Berlare Gemeenten Nieuws Overmere

Normaal zouden er nu meer dan 130.000 lichtjes branden aan het Kersthuisje van Freddy Garré en Ria Jacobs in de Pastoor Pennestraat in Overmere. Covid-19 noopte het koppel om te kiezen voor heel wat minder. Het blijft bij 25.000 lampjes deze keer.

Het verschil met het 25-jarig jubileum van het Kersthuisje van vorig jaar kan niet groter zijn. En daar is maar 1 verklaring voor: corona. “Terwijl er vorig jaar maar liefst 114.000 lichtjes hangen zijn het er nu maar 25.000″, zegt Freddy Garré. We hebben het bewust wat soberder gehouden. Het kan niet de bedoeling zijn dat we samenscholingen gaan organiseren voor onze deur. Dat iedereen gezond blijft, dat is het belangrijkste. Maar we wilden wel tonen dat we ook wel licht willen brengen in deze moeilijke tijden.”

Het koppel kreeg geen vergunning voor veel lichtjes. Weinig bedrijvigheid ten huize Garré-Jacobs dus, terwijl er anders potten vol soep staan te pruttelen bijvoorbeeld. “Normaal sta ik nu bijna non-stop achter mijn kookfornuis inderdaad”, maakt Ria duidelijk. “Daarbij komt de sfeer van alles op te bouwen. Jaarlijks kunnen we rekenen op de steun van heel wat helpers. En die mis ik. Het is van het ene uiterste in het andere, want vorig jaar hadden we ons feest en organiseerden we een schlagerfestival om 25 jaar Kersthuisje in de verf te zetten, nu lopen we wat verloren.”

“Dat iedereen gezond blijft, dat is het belangrijkste. Maar we wilden wel tonen dat we ook wel licht willen brengen in deze moeilijke tijden”

Even werd gedacht om te stoppen op een hoogtepunt. Na 25 jaar was het mooi. “Toen corona om de hoek loerde was het snel duidelijk dat we zouden verderdoen”, zegt Ria nog. “En ondertussen staat vast dat dat nog lang zo zal zijn. In 2021 zullen we opnieuw paraat staan met meer lichtjes dan ooit.” Freddy blijft zoals gewoonlijk de kerstbeurzen afschuimen en toont ook nu nog enkele nieuwigheden. “Zoals een verlichte sneeuwman”, zegt hij. “En ik hing ook twee vallende sterren op aan onze zijgevels. Via mijn schoonbroer zijn er ook verlichte vogeltjes in de voortuin. Hij maakte ze zelf. We hopen dat mensen die een wandeling doen toch nog even aan ons huis passeren, we geen hen nog steeds iets om naar te kijken.”

Het zal stil zijn met de kerstdagen in de Pastoor Pennestraat, maar Ria en Freddy vragen om hen een kerstkaartje te sturen om zo toch de warmte van de mensen die anders op bezoek zouden komen figuurlijk te voelen.