Kwaliteitskamer waakt over uitzicht van gemeente

Algemeen Buggenhout Gemeenten Nieuws Politiek

Oppositiepartij Open VLD wil dat de gemeente Buggenhout een Kwaliteitskamer opricht die waakt over het uitzicht van de gemeente. “We zien de laatste tijd heel wat nieuwe bouwwerken opstarten, vooral in de dorpskernen”, aldus gemeenteraadslid Cleïs Meys (Open VLD). “Om de kwaliteit en de stedenbouwkundige impact ervan te bewaken, is het erg belangrijk dat het bestuur zich bij grote bouwprojecten laat adviseren door onafhankelijke experten.”

Gemeenteraadslid Cleïs Meys verduidelijkt het voorstel van haar partij. “Open VLD Buggenhout vraagt zich af wat de visie is van het gemeentebestuur op de stedenbouwkundige en ruimtelijke inrichting van onze dorpskernen.  Hoe moet onze gemeente er binnen 10 jaar uitzien? We hebben de indruk dat het bestuur daar geen duidelijke toekomstvisie over heeft. We vinden dat het gemeentebestuur zich voor de stedenbouwkundige inrichting van onze dorpskernen dan ook best laat omringen door neutrale experten. In tal van steden en gemeenten wordt een beroep gedaan op een Kwaliteitskamer, met als doel om het schepencollege te adviseren bij grootschalige of complexe bouwprojecten. Een Kwaliteitskamer begeleidt en beoordeelt ontwikkelingsprojecten op het vlak van architecturale, stedenbouwkundige en ruimtelijke kwaliteit. De opdrachtgevers en ontwerpers krijgen op die manier een klankbord wat alle betrokkenen toelaat om via overleg tot een gedragen project te komen.”

De Gemeenteraad keurde het voorstel goed. De GECORO, de gemeentelijke adviesraad voor ruimtelijke ordening zal instaan voor de oprichting en samenstelling van de Kwaliteitskamer.