Borremans laat palingen alleen nog in Puurs-Sint-Amands zwemmen

Algemeen Berlare Gemeenten Nieuws Overmere

Palinghandel Borremans besliste om geen palingen voor verkoop meer te bewaren in het Donkmeer. Een verkooppunt blijft er wel nog, toch betekent het dat er een einde komt aan een generatieslange traditie. De zaak breidt uit in Puurs-Sint-Amands. Vissers hoeven niet te vrezen, er zullen voor hen nog genoeg alen te vangen zijn.

Borremans blijft in Overmere paling verkopen, maar ze zullen er niet meer bewaard worden. “We zullen aan het meer blijven met een verkooppunt, want er zijn heel veel mensen uit de streek rond Overmere die hun paling bij ons komen kopen”, volgens Hans Borremans. “Die willen we niet in de kou laten staan. Bovendien zijn er nog enkele palingrestaurants, die zullen nog steeds hun geliefde paling geleverd krijgen. Na vier generaties is het echter wel tijd om de stockage van palingen in het water te stoppen, want bij het Voedselagentschap zijn ze bang dat we door meer palingen te stockeren parasieten in het water gaan brengen die de andere vissoorten gaan bedreigen. Dat is tot nu nog nooit gebeurd, maar uiteraard zouden we dat niet willen.”

“Bij het Voedselagentschap zijn ze bang dat we door meer palingen te stockeren parasieten in het water gaan brengen”

De firma zal nu uitbreiden in Puurs-Sint-Amands. “De gebouwen in Overmere zijn sterk verouderd en na een halve eeuw is er regelmatig bijgebouwd, waardoor het beter is om op onze locatie in Puurs-Sint-Amands een gebouw bij te zetten”, zegt Hans Borremans nog. “Daar zullen we de palingen stockeren en er de natuurlijke habitat van het Donkmeer nabootsen. Er is niet per se meer vraag naar paling, maar er zijn in heel ons land nog maar twee handelaars. Een firma uit Mariekerke en wij. Dus hebben we sowieso meer voorraad nodig en daarvoor is het in Overmere te klein. We zijn er actief sinds de jaren zestig en de voorbije periode kwamen we toch jaarlijks aan 15 ton die we lieten zwemmen in het Donkmeer.”

Elk jaar zet de gemeente alen uit voor de hobbyvissers. Dat zal blijven gebeuren. “Wij willen die zeker ook nog steeds blijven leveren”, besluit Borremans.