Afvaleilanden op begraafplaatsen zorgen voor scheiding afval

Algemeen Buggenhout Gemeenten Nieuws

Op de begraafplaatsen in Buggenhout wordt het afval voortaan gescheiden. Afvaleilanden van Verko zetten de ambitie van het gemeentebestuur om te sorteren en in te zetten tegen zwerfvuil kracht bij.

“We werden als lokaal bestuur verplicht om het gebruik van pesticiden op onze begraafplaatsen af te bouwen en uiteindelijk volledig te stoppen. Voor ons was dit het moment om onze begraafplaatsen te gaan omvormen naar een groene en rustige omgeving”, doet schepen van Begraafplaatsen Nadine Sertijn (CD&V) het verhaal. “Het concept van begraven werd aangepast om het onderhoud vlot te laten verlopen en rust te creëren door eenvormigheid. Er werd geopteerd om funderingsbalken te gaan plaatsen waar uiteindelijk na een begraving een kopzerk kan op geplaatst worden. Achtereenvolgens werden de begraafplaats Opstal, Opdorp en als laatste de begraafplaats Centrum omgevormd. Het duurt toch wel even vooraleer alles mooi groeit en bloeit in laat ons zeggen zo’n nieuw aangelegd begraafpark. Dat is voor mensen die komen rouwen lang, want iedereen verwacht een prachtig onderhouden kerkhof en dat is iets wat we hen die eerste periode niet konden geven.”

Na de heraanleg is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, namelijk dat van bewust omgaan met afval op het kerkhof. “Als bestuur moeten we waar mogelijk mensen sensibiliseren om bewust om te gaan met afval en aanzetten tot selecteren. We schakelden via het mooimakersproject over naar een gescheiden afvalsysteem met rolcontainers voor groen- en restafval en PMD”, gaat de schepen verder. “Ook in de periode van Allerheiligen hebben we verschillende afvaleilanden bijkomend ter beschikking gesteld. Vroeger werden er containers van 1.100 liter geplaatst waar alles in gegooid kon worden, wat meteen ook het probleem van sluikstorten aanwakkerde, dit is een veel betere oplossing. Na de periode van Allerheiligen kunnen we enkel maar vaststellen dat de overgang zeer goed is verlopen.”

 

Foto (c) CD&V Buggenhout.