Engagement rond klimaatdoelstellingen verdergezet

Dendermonde Gemeenten Nieuws Politiek

Het stadsbestuur wil verder inzetten in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Op de gemeenteraad werd daarom de uitbreiding van het engagement via het Burgemeesterconvenant goedgekeurd.

“Al in 2015  hebben we het Burgemeestersconvenant ondertekend”, schetst schepen van Klimaat Leen Dierick (CD&V). “We waren één van de eerste steden om dat te doen en we willen dat engagement verderzetten. We moeten ook nog met een klimaatplan komen. Het gaat om een engagement van de hele bevolking en van de voltallige gemeenteraad. Alleen samen kunnen we iets doen voor het klimaat.”

De bedoeling van het bestuur was om de CO2-uitstoot tegen 2020 terug te dringen met 20 procent. Uit onderzoek blijkt dat niet helemaal gelukt te zijn. Een vermindering met 11,7 procent is vastgesteld. “Dat is heel wat beter dan wat Vlaanderen en Oost-Vlaanderen verwezenlijken”, vindt oppositieraadslid Niels Tas (SP.A). “De doelstelling om 20 procent te verminderen is echter niet gehaald. Er ligt dus toch nog wat werk op de plank. Bedrijven, landbouw en particulieren kunnen allemaal nog stevige stappen zetten. We mogen hen ondanks de coronacrisis niet loslaten. Als we twee jaar moeten wachten op een nieuw plan, dan is dat verloren tijd. Daarom pleiten we voor de opstart van een participatief project, liefst zo snel mogelijk.”

“Van sommige acties komen de resultaten op langere termijn, die zijn in deze metingen niet zichtbaar”

Iris Uyttersprot van Groen deelde de mening van de socialisten. “We hadden verwacht dat er nu al een plan zou klaar zijn met concrete punten, maar dat is niet zo. We blijven op onze honger zitten en hebben meer vragen dan antwoorden op dit moment. We doen een oproep om ambitieus te zijn.”

Schepen Dierick nuanceert. “Ik ben tevreden met de cijfers, maar we mogen niet op onze lauweren rusten”, zegt ze verder. “Van sommige acties komen de resultaten op langere termijn, die zijn in deze metingen niet zichtbaar. Twee jaar lijkt lang voor de opmaak van een klimaatplan, maar we blijven volop op inzetten en actie ondernemen. En we laten ons begeleiden door de provincie. Bovendien duiden we een personeelslid aan dat het klimaatplan voltijds zal ondersteunen.”