Tour Elentrik langs elektriciteitskasten in het centrum

Cultuur Gemeenten Nieuws Zele

Met het streetartproject Tour Elentrik, een samenwerking tussen de gemeente Zele en Treepack en met de steun van de provincie Oost-vlaanderen, zijn tien saaie, grijze elektriciteitskastjes omgetoverd tot kunstwerken. De tien vormen samen een wandeling.

“In ons meerjarenplan is meer kunst in het straatbeeld opgenomen. Elektriciteitskasten zijn noodzakelijk op het openbaar domein, maar vaak vervuilen ze het straatbeeld of trekken ze zwerfvuil en vandalisme aan. Met Tour Elentrik maakten enkele lokale creatievelingen er echte kunstwerken van. De kastjes vertellen een uniek verhaal rond het thema zuurstof”, presenteert Thomas Bauwens (CD&V), schepen verantwoordelijk voor Kunst en Cultuur trots de eindproducten van het project.

“Met het project wilden we de beleving in de kern van onze gemeente naar een hoger niveau tillen”

“Met het project wilden we de beleving in de kern van onze gemeente naar een hoger niveau tillen”, zegt Jos Withofs (CD&V), schepen van Middenstand en Lokale Economie. “Door die beleving op te krikken willen we de Zelenaar stimuleren om in eigen gemeente te winkelen, shoppen, wandelen en bewegen.” De artiesten kregen één kastje toegewezen waarop ze hun creativiteit konden botvieren en ze bevinden zich binnen een wandelroute in het centrum. “Momenteel werkt Team Vrije Tijd nog een project uit voor het opfrissen van nog meer elektriciteitskasten, maar daarover hopen we later meer bekend te kunnen maken”, vervolgt Bauwens. “De komende jaren willen we ook verder inzetten om kunst in het Zeelse straatbeeld een plaats te geven. Dat geeft niet alleen meer kleur, maar het zorgt er ook voor dat Zelenaars graag in onze gemeente willen buiten komen en er graag vertoeven.”

Meer info en foto’s van de kunstwerkjes op www.zele.be/tour-elentrik.