Straat die naar gevangenis leidt krijgt naam Tanneweg

Algemeen Dendermonde Gemeenten Nieuws

De Tanneweg, dat is de nieuwe naam voor de straat die toegang biedt tot de nieuwe gevangenis in Dendermonde. De keuze heeft wat verduidelijking nodig. En die gaf de burgemeester op de gemeenteraad.

“We kozen voor ‘meer vrouw op straat’ door voor Tanneweg te gaan”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Tanne op Theyken was de bijnaam van Anna Scoocx die tot de brandstapel werd veroordeeld. Ze stierf de vuurdood op 10 januari 1596. De keuze ademt niet alleen de sfeer van hekserij, toverij en magie uit. Rond de zeventiende eeuw waren er vijftig heksenprocessen in onze streek. Veertig procent daarvan vonden plaats in het Land van Dendermonde. Het waren geen eerlijke processen. Tanne, een weduwe en vroedvrouw bekende dat ze omgang had met de duivel, maar dat was een nagenoeg gedwongen bekentenis. Ook haar dochter Betkin de Blaesere werd beschuldigd van hekserij. Zij overleefde.”

“Tanne, een weduwe en vroedvrouw bekende dat ze omgang had met de duivel”

“Het is een belangrijke stap die we zetten door de naam Tanneweg te kiezen. Het is een verwijzing naar het verleden. Nu worden er wel eerlijke processen gevoerd. En sommige mensen worden daarbij veroordeeld tot een gevangenisstraf. De belevenissen van Tanne werden door Dendermonds auteur Patricia De Landtsheer ook beschreven in het kinderboek De heksen van Blaasveld.”