Inwoners participeren mee in zonnepanelen Hof ter Veldeken

Algemeen Gemeenten Lebbeke Nieuws

Een samenwerking tussen gemeente Lebbeke en energiecoöperatie Denderstroom liet inwoners toe om te investeren in groene energie. Meer dan 300 zonnepanelen werden geplaatst op woon-zorgcentrum Hof Ter Veldeken in Lebbeke met geld van lokale burgers, die ook mee van de opbrengst genieten.

De gemeente Lebbeke stelt het dak van het woon-zorgcentrum ter beschikking aan energiecoöperatie Denderstroom, die er een zonne-installatie op plaatste en zal onderhouden gedurende 20 jaar. Het woon-zorgcentrum dekt een deel van zijn stroombehoefte met elektriciteit uit de zonnepanelen, en daar een prijs voor betalen die lager is dan de huidige elektriciteitsprijs. “Met dit project dragen we bij tot de ambitie om de CO2-uitstoot in onze gemeente te verlagen en zo de klimaatopwarming te beperken”, zegt schepen van Energie en Klimaat Mike Torck (SP.A-Groen). “Bovendien besparen we jaarlijks duizenden euro’s op onze energiefactuur én geven we inwoners van Lebbeke de mogelijkheid om via Denderstroom mede-eigenaar te worden van de installatie en zo mee te genieten van de opbrengst.”

“Met dit project dragen we bij tot de ambitie om de CO2-uitstoot in onze gemeente te verlagen”

Na 20 jaar wordt de installatie gratis eigendom van het Hof ter Veldeken. In de overeenkomst is voorzien dat de installatie kan mee verhuizen wanneer het woon-zorgcentrum zal verhuizen. Denderstroom zal het investeringsbedrag in de eerste plaats ophalen bij lokale burgers die mede-eigenaar van de installatie worden, en normalerwijze een dividend ontvangen. “Lebbeke is één van de eerste gemeenten in Vlaanderen die gebruikt maakt de stroomafnameovereenkomsten die het Vlaams Energie Bedrijf heeft opgezet”, gaat de schepen verder. “Bovendien is dit voor Denderstroom het grootste project dat ze in hun bestaan kunnen opzetten. We zijn blij dat we op deze manier burgercoöperaties ondersteunen die initiatieven nemen om groene energie lokaal  op te wekken.”