Halve eeuw sportraad in boek gegoten

Algemeen Gemeenten Nieuws Zele

Joost Arens (76) richtte in Zele mee de Sportraad op. Ondertussen is de adviesraad een halve eeuw jong. De verwezenlijkingen werden door Arens die al twintig jaar voorzitter is in een boek gedocumenteerd.

“Er zijn heel veel mooie momenten geweest”, zegt Joost Arens. “Ze staan allemaal in het boek, want het is Zeelse geschiedenis en die mag niet verloren gaan. Wat me in al die tijd is bijgebleven is zeker de verkiezing van de Zeelse Sportfiguur van de Eeuw in 1995. Het werd een gala dat toen 800.000 Belgische frank kostte. En uiteindelijk won gymnast Fré De Waele de prijs. Al was het op zijn minst onverwacht, het was een verdiende winnaar.”

“Wat me in al die tijd is bijgebleven is zeker de verkiezing van de Zeelse Sportfiguur van de Eeuw in 1995. Het werd een gala dat toen 800.000 Belgische frank kostte”

Twintig jaar is Joost Arens voorzitter van de adviesraad. Hij stond vijftig jaar geleden mee aan de wieg ervan. “We organiseerden initiaties en recreatieve sportcompetities in onder meer tafeltennis, kaatsen en voetbal. En nu zijn er de sportkampen waar we ons steentje toe bijdragen. We hebben zeker in het begin, toen er zelfs nog geen sportdienst was heel wat betekend voor de gemeente.” Met het boek neemt Arens afscheid van het voorzitterschap. “Ik blijf nog zetelen als lid van de raad. Maar het was perfect omdat we na 50 jaar sportraad ook een nieuwe sporthal hebben met De Klodde. Een heel mooi gebouw met heel wat faciliteiten. En zo is de cirkel eigenlijk voor een deel rond.”

Joost heeft in de halve eeuw zelf heel veel materiaal gespaard. Uit zijn collectie komen de meeste foto’s. Het naslagwerk werd chronologisch opgebouwd. Het kost 25 euro.