Bloemen voor pastoor bij interreligieuze dialoog

Algemeen Gemeenten Nieuws Zele

Bij vzw Meridiaan keuren ze islamterreur af. En met die boodschap trok de Turkse vereniging uit Zele naar pastoor Jan Van Raemdonck.

Er waren de voorbije tijd terreurdaden in Parijs, Nice en Wenen, iets waar ze zich bij islamitische organisatie Meridiaan niet kunnen in vinden. En met die boodschap stapten ze naar de pastoor van Zele, voor een interreligieuze dialoog. “Ik hoorde over de wrede moord op Samuel Paty in Parijs en was diep bedroefd”, zegt Mehmet Benli van vzw Meridiaan. “Daarna was er het nieuws dat in een andere Franse stad drie andere mensen op brute wijze werden doodgestoken tijdens het gebed op hun plaats van aanbidding. En dan was er maandag de schietpartij in Wenen. Ik zou openlijk willen zeggen dat ik nog meer bedroefd was dat degenen die deze misdaden begingen, islamitische argumenten gebruikten en religieuze slogans riepen.”

Eén op de drie kinderen in Zele groeit op in een gezin met Turkse roots. Bij Meridiaan willen ze tonen dat samenleven kan, maar geweld om godsdienst niet. “Als dergelijk geweld wordt gepleegd met een religieuze vermomming, is het in tegenspraak met de kernwaarden van de islam. Deze aanvallen bewijzen eens te meer dat we geen onderscheid moeten maken tussen geloof, taal of kleur. We moeten iedereen met respect en mededogen benaderen”, gaat Mehmet Benli verder.

“Als dergelijk geweld wordt gepleegd met een religieuze vermomming, is het in tegenspraak met de kernwaarden van de islam”

Pastoor Jan Van Raemdonck kreeg bloemen overhandigd, een wit boeket, in de kleuren van de hoop dus. “Ik ben zeer blij met dat gebaar”, zegt de priester. “Tussen godsdienst en terrorisme is er geen link. God is tegen geweld. Dat zou elke godsdienst moeten duidelijk maken. Ook christenen laten de godsdienstoorlogen en de kruistochten best achter zich. Met elkaar in dialoog gaan is de enige oplossing, want we willen allemaal het beste voor elke mens.”