ELZ Dender vraagt mantelzorgers om te doseren en naar zichzelf te kijken

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Gemeenten Hamme Lebbeke Nieuws Zele

“Een bevraging bij mantelzorgers in onze regio toont aan dat mantelzorgers meer dan ooit gedreven zijn om hun partner, ouder of vriend bij te staan en te ondersteunen”, zegt Reinout Remmery, coördinator van ELZ Dender. “Mantelzorgers zijn geneigd om in hun dienstverlening steeds een stapje verder te gaan, en daarbij hun eigen draagkracht te overschatten. Maar die draagkracht is niet oneindig.”

“Mantelzorgers zijn geneigd om in hun dienstverlening steeds een stapje verder te gaan, en daarbij hun eigen draagkracht te overschatten”

Denken aan de eigen gezondheid is volgens ELZ primordiaal. “Het is belangrijk dat mantelzorgers hulp durven vragen”, gaat Reinout Remmery verder. “Zo kunnen we voorkomen dat de druk té hoog wordt. Die hulp kan komen van familie, vrienden, buren, collega’s of van professionele zorgverstrekkers. Voor dit laatste is de huisarts de aangewezen tussenschakel. In Vlaanderen zijn er ook 6 erkende mantelzorgverenigingen. Daar kunnen mensen ook terecht bij vragen of als bij nood aan een luisterend oor.”