Nieuwe eID vanaf half november beschikbaar

Algemeen Dendermonde Gemeenten Nieuws

Dendermonde start met de uitreiking van de nieuwe identiteitskaart met vingerafdrukken. De elektronische identiteitskaart heeft in vergelijking met de huidige ook een vernieuwde lay-out. Ze voldoet aan de strenge, internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen.

“Bij elke nieuwe aanvraag worden de vingerafdrukken geregistreerd en bij het afhalen van de nieuwe eID-kaart worden de vingerafdrukken opnieuw afgenomen om ze te vergelijken. Hierdoor kan identiteitsfraude worden tegengegaan en is minder misbruik van jouw identiteitsgegevens mogelijk”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart, ze worden niet opgeslagen in een centrale databank, en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen.”

“De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart, ze worden niet opgeslagen in een centrale databank”

Verder zijn er nog enkele wijzigingen ten opzichte van de huidige identiteitskaart. “De foto staat aan de linkerkant in plaats van de rechterkant. Een geperforeerd beeld van de foto is terug te vinden op de achterkant van de kaart. De contactloze chip staat op de achterkant van de kaart, waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden. Als nationaliteit wordt niet langer BELG maar BEL vermeld, conform de ICAO-regels. De kaart heeft een andere tint van kleuren”, gaat de burgemeester verder. “Burgers die een oproep hebben ontvangen om hun elektronische identiteitskaart te vernieuwen, kunnen zich aanmelden vanaf december onder voorbehoud van de verdere evolutie van de gezondheidscrisis. Burgers waarvan de huidige identiteitskaart weldra vervalt, kunnen de aanvraag en afgifte van de elektronische identiteitskaart voorlopig uitstellen naar december, rekening houdend met de coronamaatregelen.”

Burgers die geen elektronische identiteitskaart meer bezitten (verlies of diefstal) kunnen een afspraak maken met de Stadswinkel via 052-52 9200.