Jirka Claessens duikt voor eerste roman in huid Paco Calderon

Appels Cultuur Dendermonde Gemeenten Nieuws

Eerder schreef ze al een dichtbundel bij elkaar, maar Paco Calderon is het eerste prozawerk van lerares Nederlands aan het Koninklijk Atheneum in Dendermonde Jirka Claessens. Het verhaal begint in het rusthuis waar Paco Calderon verblijft. “Hij is een beetje een deugniet”, zegt Jirka Claessens. “Hij maakt namelijk een veel te jong meisje zwanger van zijn eerste zoon. Wanneer hij naar de foto’s van zijn drie zonen die ophangen in zijn kamer kijkt, ziet hij zijn leven voor zich. En hij vertelt aan de lezer wat hij heeft meegemaakt. Zo is er een hoofdstuk over Viëtnam en komen ook de zaak Dutroux en de aanslag in het metrostation in Maalbeek aan bod. Het is vooral een verhaal over vriendschap, hij vindt ook de liefde van zijn leven. Maar alles eindigt dramatisch.”

“Hij is een beetje een deugniet”

Voor haar boek moest ze zich verplaatsen in de denkwereld van een man. “Ik wilde heel graag eens alles vanuit het perspectief van de man belichten en mijn proeflezers vinden dat dat goed gelukt is. Ik wilde de historische feiten er zeker in, zo kan iedereen mijn hoofdpersonage plaatsen in de tijd. Bovendien zijn het zaken die ons allemaal hebben geraakt. Het leverde een vlot te lezen verhaal op.” Paco Calderon is 271 pagina’s dik en te verkrijgen via de website van Uitgeverij Het Punt. Het boek kost 20 euro.