Emanuel Hielstraat krijgt een Trottoir Tomate

Algemeen Dendermonde Gemeenten Nieuws Sint-Gillis-Dendermonde

Trottoir Tomate is één van de projecten die een deel van het burgerbudget van 2020 in de wacht sleepte. Liesbeth Van Damme wil met de 10.000 euro het voetpad in de Emanuel Hielstraat ontharden.

“Dat wil ik samen met alle geïnteresseerde buren doen”, zegt Liesbeth Van Damme. “Het voetpad letterlijk en figuurlijk minder verharden en meer vergroenen. De Emanuel Hielstraat is een vrij lange en brede straat met slechts 2 verdwaalde bomen en hier en daar een klimplant. Dat kan beter! Het voetpad in onze straat is op sommige plaatsen meer dan vier meter breed, dus daar is zeker plaats voor meer groen.”

En dat groen kunnen bomen, struiken, klimplanten, groenslingers, een bankje en  zelfs fruit, groenten en kruiden zijn. “Een echte Trottoir Tomate, met ruimte voor een zitbank voor een burenbabbel. Er zijn sowieso veel handige Harry’s en Henrietta’s in onze straat. Enkele buren zijn al bereid om mee te denken en vooral mee te doen. De doorgang voor voetgangers en rolstoelgebruikers moet uiteraard bewaard blijven en we kunnen de mensen niet verplichten om mee te doen. Maar de buren die enthousiast zijn nemen het initiatief en proberen de rest te overtuigen. We zullen samen met de stad een charter ondertekenen om alles te onderhouden en de aanleg op elkaar af te stemmen. Buren helpen elkaar om ook straattuintjes te onderhouden van wie ouder is of minder fysiek is. Zo maken we onze grijze straat alvast wat groener en warmer.”

“Buren zullen elkaar ook helpen om straattuintjes te onderhouden van wie ouder is of minder fysiek is”

Het is de bedoeling om de buren die niet direct overtuigd zijn met enkele goede voorbeelden over de streep te trekken. “Een groot ruim plantvak met een boom en struiken en wat bloembollen is toch veel aangenamer dan die losse betondals met wat sprietjes onkruid”, gaat Liesbeth Van Damme verder. “Alles kan zelfs coronaproof buiten gebeuren. Zo maken we de straat gezelliger voor een eerstvolgende passage van het bloemencorso. Het idee zat al langer in mijn hoofd, maar door de oproep van de stad voor het Burgerbudget was ik echt overtuigd. Toen bekend raakte dat ik gewonnen had, was ik echt heel blij. Wanneer we zoveel mogelijk zelf doen, kunnen we de 10.000 euro van het Burgerbudget zo goed mogelijk inzetten om zoveel mogelijk voetpadtuinen aan te leggen en zo veel mogelijk planten te voorzien. Tijd voor actie dus!”