Werken aan beschermde Huis Van Winckel opgestart

Algemeen Cultuur Dendermonde Gemeenten Nieuws

Op dinsdag 3 november startten de renovatiewerken aan Huis Van Winckel. Het pand wordt volledig geherwaardeerd. Het krijgt een duurzame herbestemming als uitbreiding van het aangrenzende cultuurcentrum Belgica.

In 1924 werd het herenhuis gebouwd, het was architect Hubert De Maen uit Lokeren die het tekende. Het is een beschermd monument sinds 2003. In dat jaar kocht de stad Dendermonde het aan, mee omdat het naast cc Belgica in de Kerkstraat staat. Huis Van Winkel werd tot nu ingezet als exporuimte, in de tuin werden concerten gehouden en een zomerbar geïnstalleerd. Het stadsbestuur zag er veel meer potentieel in en stelde een dossier samen voor een totaalrenovatie.

“Een aaneenschakeling van doorlopende ruimtes van de voorgevel tot de tuinzijde moet zorgen voor een mooie openheid en een relatie met de tuin”, legt Els Verwaeren (N-VA), schepen van Cultuur uit. “Het cultuurcafé wordt verplaatst naar de salons van het Huis Van Winckel.  We realiseren een nieuw onthaal en verruimen de foyer in cc Belgica. Om te komen tot één site worden er op verschillende plaatsen zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen openingen gerealiseerd die de twee projecten verbinden. Dit gebeurt op plaatsen waar het minst schade berokkend wordt aan de erfgoedwaarde van het monument.”

“Ook de restauratie van het exterieur en het interieur van Huis Van Winckel is een belangrijk hoofdstuk”

Schepen Els Verwaeren aan Huis Van Winckel.

Op de verdiepingen worden de administratieve diensten van het cultuurcentrum ondergebracht. En er worden daar ook vergaderzalen ingericht. “Ook de restauratie van het exterieur en het interieur van Huis Van Winckel is een belangrijk hoofdstuk”, gaat de schepen verder. “Alle bouwkundige restauratiewerken aan Huis Van Winkel en de ornamenten in de tuin van Huis Van Winckel worden voorzien. Via de doorgang van Huis Van Winckel en de tuin ontstaat een verbinding tussen de Kerkstraat en de Kazerne.”

Het Belgica Theater zal tijdens de werken onbeschikbaar zijn. Maar er zullen als dat tegen dan mag volgens de coronamaatregelen voorstellingen op alternatieve locaties georganiseerd worden. De heropening van de site is gepland begin juni 2022. Voor de werken kan de stad rekenen op een ergoedpremie van de overheid. De totale renovatie is geraamd op 2,4 miljoen euro voor de stadskas, de subisidie dus in mindering gebracht.