Bewoners en zorgverleners woon-zorgcentra Trento getuigen over eerste coronagolf

Algemeen Gemeenten Moerzeke Nieuws Zele

“Het is niet alleen een eerbetoon aan onze medewerkers, maar we hopen hiermee een beetje tegengewicht kan geven tegenover de negatieve beeldvorming over de woon- en zorgcentra”, zegt Filip Verhoost, algemeen Directeur van vzw Zorgnetwerk Trento. “Het virus heeft wonen, leven en werken tijdens de eerste golf op zijn kop gezet. Bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers deden hun uiterste best om de onzichtbare vijand te verslaan. Hun veerkracht, inzet en inspanningen mogen we nooit vergeten. De film geeft ons een beeld van de situatie op dat moment.”

“Het virus heeft wonen, leven en werken tijdens de eerste golf op zijn kop gezet”

In eerste instantie was het niet de bedoeling om de beelden openbaar te maken. “Toen we de film toonden op de Dag van de Medewerker zagen we welke indruk hij naliet. Daardoor hebben we beslist om hem beschikbaar te maken voor het grote publiek.” Beide woon-zorgcentra werden stevig geraakt door het virus. Er raakten meerdere bewoners en medewerkers besmet. In Sint Jozef in Moerzeke overleden twee bewoners tijdens de eerste golf, in De Vliet in Zele negen. De beelden tonen hoe zorgverleners in beschermpakken kaarten met bewoners en hoe ze hele afdelingen moeten verhuizen. En dat levert ongewone, confronterende en pakkende beelden op.

Het filmpje is hier te bekijken.