“We gaan als handelaars door een zwarte periode, daarom hang ik de vlag uit”

Algemeen Nieuws Zele

In de Oudburgstraat aan Retromantique hing ondernemer Soraya De Meyer een zwarte vlag buiten. Om aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waar de handelaars in zitten nu de niet-essentiële winkels omwille van de coronamaatregelen opnieuw dicht moeten.

Retromantique verkoopt vintage kleren, meubels en ook snoepjes die doen denken aan vroeger. Maar het is geen ‘essentiële’ winkel volgens de overheid. En dus blijven de deuren sinds maandag 2 november dicht. “Dit is geen negatieve actie”, zegt Soraya. “Tijdens de eerste lockdown hingen er overal witte vlaggen om de mensen uit de zorgsector te steunen, nu moeten daar misschien ook zwarte vlaggen om ons ondernemers te steunen bij. Het is een zeer zwarte en zware periode waar we door moeten. En dat mogen de mensen weten.”

Soraya roept andere zelfstandigen op om ook een zwarte vlag buiten te hangen. “Ook al vind ik de opgelegde sluiting meer dan terecht, toch zitten vele collega’s sinds de eerste lockdown door hun reserves heen. Bovendien merken we dat de koopkracht van de mensen daalt. En dat heeft zijn weerslag op alle handelaars. Want terwijl er voorheen nog wel verkocht werd via de webshops merken we nu dat dat allemaal een pak minder is.”

De onderneemster vreest het ergste. “Mijn buikgevoel zegt dat het niet goed komt”, gaat Soraya verder. “We moeten sluiten, mee omdat mensen gewoon hun zin doen. Vorig weekend was het in de grote steden op de koppen lopen. Onbegrijpelijk. We zouden allemaal veel meer lokaal moeten kopen. Dat is de oplossing om de kleine zelfstandigen te redden. In Zele waren we op dat vlak goed bezig. Er waren acties van de gemeente in samenwerking met de handelaarsverenigingen en vier nieuwe zaken vestigden zich op de Kouter. Ondertussen zijn we zover dat het huilen ons nader staat dan het lachen. Er is teveel onzekerheid. Daarom maakte ik samen met Kristel Peeters van Floriokes Kadookes zwarte vlaggen om buiten te hangen.” Ze zijn te koop aan 12 euro. Bestellen kan via retromantique@hotmail.com.