Vier projecten winnen een stedelijk burgerbudget

Algemeen Baasrode Dendermonde Gemeenten Grembergen Nieuws Sint-Gillis-Dendermonde

De winnende projecten voor het Dendermondse burgerbudget 2020 zijn bekend. De stad besteedt 30.000 euro, verdeeld over vier initiatieven.

Er werden in totaal zestig ideeën ingediend. Twaalf daarvan voldeden aan alle voorwaarden en zijn door de inwoners verkozen met meer dan 100 stemmen. “De vier die wonnen werden verkozen op basis van het aantal stemmen en het algemeen belang, maar vooral de eigen inbreng van de indieners gaf de doorslag”, zegt schepen Leen Dierick (CD&V).

Twee projecten krijgen elk 10.000 euro. “In Baasrode dromen we van een moderne en avontuurlijke speeltuin in een groene oase”, zegt Annelore Van Pollaert. “Een zandbak, zitbank, blotevoetenpad, avonturenparcours, houten speeltoestellen, buitensportinfrastructuur, picknicktafels, petanqueterrein, en een wandelpad, het moet allemaal kunnen aan De Vliet. “Om dit plan vorm te geven, werken we via een lokale werkgroep waarin verschillende partners vertegenwoordigd worden. De werkgroep legt prioriteiten, quick wins, uitvoerders en kostprijzen vast.”

De bib is als ontmoetingsplaats de uitgelezen plaats om spellennamiddagen of -avonden te organiseren”


Ook Trottoir Tomate in de Emanuel Hielstraat in Sint-Gillis kan rekenen op 10.000 euro. De buren daar willen het voetpad openbreken en er groen planten en zaaien. Voor de aankoop van gezelschapsspellen die uitgeleend kunnen worden in de bib is 8.000 euro uitgetrokken. De bib is als ontmoetingsplaats de uitgelezen plaats om spellennamiddagen of -avonden te organiseren”, zegt initiatiefnemer Andries Geldof. “Ik wil me graag engageren om geïnteresseerden op weg te helpen met de spelregels. We zullen ook samenwerken met de Dendermondse spellenclub.”

Het vierde project dat in de prijzen viel is dat van Bianca Smet. Zij diende het idee om een bank te plaatsen in de Lijsterlaan in Grembergen. “Er is een pleintje waar onze buurtfeesten plaatsvinden”, zegt ze. “Veel kinderen spelen er basketbal, leren fietsen, krijten op de grond. Het is leuk dat er een bankje wordt voorzien voor de ouders van de spelende kinderen. Ideaal om het burencontact te verbeteren. Buurtcomité Winningen helpt graag mee met de plaatsing en het onderhoud.”

De stadsdiensten toetsen samen met de indieners af hoe hun project verder kan worden gerealiseerd. De indieners ondertekenden een overeenkomst om de uitvoering van de projecten te kunnen starten. Alle projecten moeten binnen de twee jaar uitgevoerd worden.