Komende weken enkel nog kramen met voeding op wekelijkse markt

Algemeen Baasrode Dendermonde Gemeenten Nieuws

In navolging van de door de overheid opgelegde maatregelen rond corona besliste de stad om op de wekelijkse markt in Dendermonde enkel nog voedingskramen toe te laten.

“De vaste voedingskramen staan op hun gebruikelijke plaats. De kramen staan meer verspreid dan ervoor, zo is er meer ruimte om een veilige afstand tussen de marktbezoekers te bewaren”, maakt burgemeester Piet Buyse (CD&V) duidelijk. “Er zijn ook zes marktcoaches ingeschakeld. Zij zullen de komende weken de markt in goede banen leiden en marktkramers en bezoekers sensibiliseren om de maatregelen correct op te volgen.”

De verschillende bloemenmarkten kunnen voorlopig niet meer plaatsvinden. Op de maandagmarkt in het centrum staan er nu minder kramen en er kwam op de eerste maandag waarop de verstrengde regels in voege waren ook minder volk. “Toch ben ik blij dat ik nog hamburgers kan en mag verkopen”, zegt Dirk Van den Abbeele. “Jammer genoeg is er geen beleving meer. Ik heb niet het gevoel dat ik op een markt sta. Daarvoor staan de kramen te ver uit elkaar. Ze dichter bij elkaar zetten of concentreren op één plek zoals de Oude Vest is ook geen oplossing, want kramen hebben vaste plekken en vaste klanten. Mensen weten waar ze wekelijks langs gaan en als dat kraam er dan niet staat, dan gaan ze daar niet naar op zoek.”

“De markt is normaal gezien een sociaal gebeuren, maar dat is het al een hele tijd niet meer”

Dirk Van den Abbeele verkoopt maar 1/3 van voor corona.

De inkomsten van de marktkramers liggen al een hele tijd een pak lager. “Toen we na de eerste lockdown mochten terugkomen merkten we dat we maar de helft van voor corona verkochten”, gaat Van den Abbeele verder. “Nu ligt dat op een derde. Teleurstellend is dat. Te begrijpen wel, want de bezoekers aan de maandagmarkt zijn veelal oudere mensen. Die willen na hun bezoek nog iets gaan drinken. Maar dat kan niet meer, want de horeca is dicht. Bovendien zijn er ook geen toiletten. Om die redenen blijven meer mensen thuis. De markt is normaal gezien een sociaal gebeuren, maar dat is het al een hele tijd niet meer.”

Wie de markt wil bezoeken moet zich aan enkele richtlijnen houden. “Je mag op het marktparcours niet eten of drinken”, legt schepen Martine Van Hauwermeiren (CD&V) uit. “Eetkramen, zoals hamburger-, wafel- en loempiakramen bieden enkel take away aan. De standhouders van deze kramen verpakken alle producten. Je kan ze meenemen en buiten het marktparcours opeten of -drinken. Er geldt ook eenrichtingsverkeer, we vragen iedereen: houd rechts aan. Mondmaskers zijn verplicht, zowel voor bezoekers als marktkramers. Afstand houden is verplicht en fietsen is verboden. Losse marktkramers zonder abonnement kunnen alleen deelnemen aan onze markten als zij voeding aanbieden die niet ter plaatse bereid is. Voor de maandagmarkt gebeurt de toewijzing van de plaatsen via digitale loting.” Voor de woensdagmarkt in Baasrode moeten geïnteresseerde marktkramers zich minstens 24 uur op voorhand melden.