Nieuwe attractie voor kleuters: kabouterpad aan zwembad Olympos

Algemeen Dendermonde Gemeenten Nieuws

Aan zwembad Olympos in Dendermonde is er een Kabouterpad aangelegd. 600 meter plezier voor kleuters. Met opdrachtjes en hindernissen. Het waren de redders die – omdat het zwembad gesloten is – de handen met veel plezier uit de mouwen staken.

“Op zaterdag 31 oktober zou het pad officieel in gebruik genomen worden, maar de coronacrisis besliste er anders over”, zegt schepen van Jeugd Nele Cleemput (CD&V). “In het speelbos aan zwembad Olympos kunnen kinderen op tocht, om het bos te leren kennen en kaboutertjes te zoeken. Het nieuwe kabouterpad is een kleuterwandeling van zo’n 600 meter lang, die vertrekt aan de speeltuin naast het zwembad en via de tiki-boom het bos in loopt.

In het bos vinden kinderen tal van opdrachten die ze kunnen uitvoeren: ze moeten de Grote Tiki helpen om de weggewaaide kabouters terug te vinden aan de hand van de kabouterpaaltjes en verschillende hindernissen. De route wordt aangeduid met handgeschilderde kabouterpaaltjes en kabouterhuisjes. Spelenderwijs maken de kinderen zo kennis met alle facetten van het bos en het Kalendijkgebied, want de opdrachten zijn allemaal aan de natuur gelinkt.”

Redders kwamen op het idee en werkten alles uit

De kabouterpaaltjes, hindernissen en de aankleding van de route zijn het werk van 8 redders van zwembad Olympos. “Dat is gesloten voor een grote renovatie, zodat we ons op het Kabouterpad konden toespitsen”, legt zwembadcoördinator Tijs Robbens uit. “Samen met de technische dienst legden we het pad aan. Door met natuurlijke materialen te werken, recyclagehout te gebruiken en alles zelf te realiseren en onderhouden drukken we de kostprijs.”

Buiten coronatijden kan je in het zwembad een plunjezak uitlenen met de uitleg en het materiaal om deze tocht en de doe-opdrachten tot een goed einde te brengen. In afwachting daarvan is het opdrachtenblad digitaal beschikbaar voor iedereen. “De wandelroute zal ook op de website van Natuur en Bos geplaatst worden”, vult schepen Cleemput aan. “We zijn fier op deze nieuwe attractie. Zo hebben de kleuters een extra uitdaging naast de speeltuin voor het zwembad die eerder al een stevige opfrissingsbeurt kreeg.”

Info: www.dendermonde.be