Medewerkers Sint-Blasius ambassadeurs bij zoektocht nieuw personeel

Algemeen Dendermonde

In vele sectoren zorgde de coronacrisis voor een rem op de tewerkstelling. Maar in de zorgsector werd de noodzaak aan voldoende en kwalitatief personeel nogmaals erg duidelijk. “Zonder al die hoofden en handen aan het bed van de patiënt, en zonder het organiserend, logistiek, ondersteunend personeel, hadden we niet het hoofd kunnen bieden aan deze crisis”, klinkt het bij az Sint-Blasius.

In de nasleep van de eerste coronagolf werd midden vorig jaar op federaal niveau een nieuw sociaal akkoord onderhandeld, met structurele maatregelen voor de zorgsector. Een van die maatregelen is extra personeelsbudget. “Extra mensen kunnen aanwerven, zorgt ervoor dat onze medewerkers meer kwalitatieve tijd aan het bed van de patiënt kunnen besteden. De job van verpleegkundige is de laatste jaren een knelpuntberoep geworden. Het is geen makkelijke zoektocht om gemotiveerde en competente (hoofd-)verpleegkundigen te vinden. Nochtans is het een heel waardevolle job. Verpleegkundigen krijgen in ons ziekenhuis alle kansen om te groeien en zichzelf te ontplooien,” zegt Tim Van Laethem, diensthoofd verpleging.

“Onze eigen medewerkers zijn de ideale ambassadeurs om een beroep in de zorgsector te promoten. Het zijn zij die aan het woord en in beeld komen in onze nieuwe wervingscampagne, die we deze week lanceren. We organiseerden een fotoshoot en namen een promotiefilmpje op. De troeven van az Sint-Blasius als werkgever, waarop wij als organisatie inzetten, worden in deze campagne door verschillende medewerkers bevestigd: professionaliteit, ontwikkelingsmogelijkheden, familiale sfeer en een goede balans tussen werk en privéleven.” zegt Dorien Roggeman, HR-coördinator. “De authenticiteit die onze ambassadeurs uitstralen, geeft aan  onze campagne een verfrissende en hedendaagse uitstraling. En daar zijn wij op onze beurt dan weer heel trots op. “