Twaalf procent inwoners Eerstelijnszone Dender gevaccineerd tegen corona

Algemeen Berlare Buggenhout Dendermonde Hamme Lebbeke Zele

Verspreid over 4 dagen werden in Appels afgelopen week 2.101 personen gevaccineerd. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. In Hamme werden 1.544 burgers gevaccineerd op 2 vaccinatiedagen. Ook dat is meer dan een verdubbeling. Tot op heden zijn reeds 17.247 van de inwoners binnen Eerstelijnszone Dender gevaccineerd, goed voor 12%.

“Geen paaspauze in ons vaccinatiecentrum waar we in Appels voor het eerst de kaap van 3.000 vaccins gaan overschrijden”, zegt Reinout Remmery, coördinator van Eerstelijnszone Dender. “Verspreid over 4 dagen, op 4 lijnen, worden 3.450 mensen verwacht voor hun vaccinatie. In Hamme worden dan weer, verspreid over donderdag, vrijdag en zaterdag 1.988 burgers verwacht. Als je aan de beurt bent voor jouw prik tegen corona, dan krijg je ongeveer 2 weken op voorhand een persoonlijke uitnodiging. De brief wordt per post verstuurd naar je officiële domicilieadres zoals dat bekend is in het rijksregister. Je vindt ook meteen een digitale versie van je uitnodiging via Mijn Burgerprofiel.

Binnen Eerstelijnszone Dender werken ze al geruime tijd met reservelijsten. “Eerst hadden wij deze voor zorgprofessionals, nadien voor 80-plussers en nog later voor 65-plussers. Nu is ook Vlaanderen bezig met het ontwikkelen van een nieuw online systeem om reservelijsten aan te leggen.  Dat systeem heeft de naam QVax gekregen. Via QVax zal de burger zich online kunnen inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie in het centrum in zijn buurt en zelf kunnen aangeven op welke momenten hij beschikbaar is om snel te worden opgeroepen”, volgens Reinout Remmery. “De komende dagen wordt deze nieuwe tool getest met de vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare. Pas bij positieve gebruikerservaring zal dit uitgerold worden naar heel Vlaanderen. Toch zal deze tool waarschijnlijk in de loop van volgende week (wellicht dinsdag) worden voorgesteld op een persconferentie. Wij vermoeden dat dit verwarring bij onze burgers zal creëren.  Men zal zich immers al kunnen aanmelden op de lijst van Qvax, terwijl wij er nog geen gebruik van zullen kunnen maken. Wij denken dat het daarom zinvol is om op dat moment nog eens duidelijk te herhalen dat de reservelijst die onze Eerstelijnszone zelf aanlegt voorlopig de enige reservelijst is die zal gehanteerd worden.”